1. Discover Lexus
  2. Concept cars
  3. LF-30 Electrified
CONCEPT ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

LF-30 ELECTRIFIED

Η Lexus Παρουσιάζει το Όραμά της για τον Εξηλεκτρισμό του Μέλλοντος με την Παγκόσμια Πρεμιέρα του LF-30 Electrified Concept.

LEXUS LF-30 ELECTRIFIED - ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών της να προσφέρει καινοτόμες και εκπληκτικές εμπειρίες, η Lexus αποκάλυψε το όραμά της “Lexus Electrified" για μία προσεχή γενιά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το νεο πρωτοτυπο ‘LF-30 Electrified’ ενσκαρκωνει το οραμα της Lexus

Το πρωτότυπο LF-30 Electrified ενσαρκώνει το όραμα “Lexus Electrified”. Για το εξωτερικό στυλ επιστρατεύτηκε η προηγμένη εικόνα ενός ιδανικού BEV, που με καλλιτεχνική μαεστρία μεταμορφώθηκε σε μία φουτουριστική σιλουέτα. Το εσωτερικό συνδυάζει δυναμικά επιρροές από την αυτόνομη οδήγηση και άλλες τεχνολογίες σαν ένα μανιφέστο της μοναδικής κοσμοθεωρίας της Lexus. Οι επιδόσεις προέρχονται από τις τελευταίες τεχνολογίες της Lexus Electrified, που ενισχύουν την πρωτοκαθεδρία της Lexus στην ανάπτυξη συστημάτων HEV. Ο ακριβής έλεγχος του ηλεκτροκινητήρα επιτρέπει την άμεση προσαρμογή του στησίματος σε επίπεδο ανέφικτο σε συμβατικά οχήματα. Επιπλέον, το πρωτότυπο LF-30 Electrified χρησιμοποιεί πολυάριθμες προηγμένες τεχνολογίες προσβλέποντας στο 2030 - όπως ένα cockpit νέας σχεδίασης βασισμένο σε ανθρωποκεντρική σχεδιαστική φιλοσοφία και ένα ηλεκτρονικό σύστημα διεύθυνσης (steer-by-wire system).

Φουτουριστικό εξωτερικό προϊδεάζει για τα οχήματα Lexus Electrified που θα λανσάρονται πλησιάζοντας το 2030

Επιθυμώντας να αποτυπώσει μία νέα σχεδίαση που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα BEV με ηλεκτροκινητήρες στους τροχούς, η Lexus οπτικά αποτύπωσε τη μοναδική ροή ενέργειας του LF-30 Electrified. Το σχήμα του οχήματος θέλει να εκφράσει οπτικά την ενέργεια που παράγεται από τους τροχούς στα άκρα του αμαξώματος, κατευθύνεται στην καμπίνα του οχήματος και περνά από τον οδηγό για να καταλήξει στο οδόστρωμα.

Εκμεταλλευόμενη το σχήμα ενός οχήματος χωρίς καπό - κάτι που απορρέει από το γεγονός ότι είναι BEV, το χαρακτηριστικό σχήμα ατράκτου της Lexus έχει εξελιχθεί περαιτέρω ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη την αρχιτεκτονική του οχήματος. Το κρύσταλλο των παραθύρων που εκτείνεται ενιαία από μπροστά μέχρι πίσω, τα μυώδη φτερά και οι προβολείς σχήματος φτερού συνθέτουν τις καμπύλες της θρυλικής ατράκτου Lexus. Το σχήμα του αμαξώματος διαμορφώνεται με ένα κομψό, ρέον εμπρός τμήμα που μεταλλάσσεται σε ένα γραμμικό και αιχμηρό πίσω τμήμα. Εκτός από τους προβολείς σχήματος φτερού, τα αιχμηρά πίσω φώτα και οι αεραγωγοί συνδυάζονται για την επίτευξη άριστης αεροδυναμικής και απόδοσης ψύξης, «παντρεύοντας» το στυλ με τη λειτουργικότητα.

Η αδιαφάνεια των πλαϊνών παραθύρων ρυθμίζεται ελεύθερα, παρέχοντας στους επιβάτες απρόσκοπτη ορατότητα του περιβάλλοντος χώρου και υψηλή προστασία της ιδιωτικότητάς τους τις νυχτερινές ώρες ή σε ιδιαίτερες στιγμές. Το χρώμα του εμπρός τμήματος του αυτοκινήτου και τα ανακλαστικά ένθετα το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο, είτε λειτουργεί στο συμβατικό πρόγραμμα είτε στο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή προσπάθεια της Lexus για συνύπαρξη στυλ και λειτουργικότητας. Η εξωτερική απόχρωση 'ηλεκτρισμένου ουρανού' (voltaic sky) βασίζεται σε μια κορυφαία μεταλλική βαφή για την επίτευξη μιας μοναδικής ποιότητας με μία μπλε-πράσινη πινελιά.

TAZUNA

Ενσαρκώνοντας μία νέα διάσταση της βασικής ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας της Lexus, η σχεδίαση του cockpit βασίστηκε στη νέα φιλοσοφία “Tazuna” της μάρκας. Εμπνευσμένα από τα γκέμια και τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, ώστε να επιτυγχάνεται αμοιβαία κατανόηση μεταξύ αλόγου και αναβάτη, τα χειριστήρια του τιμονιού και η οθόνη head-up display είναι εξαιρετικά συντονισμένα, δημιουργώντας ένα χώρο όπου ο οδηγός είναι συγκεντρωμένος στην οδήγηση, ενώ παράλληλα ελέγχει διάφορες λειτουργίες, όπως σύστημα πλοήγησης, ήχου, ακόμα και επιλογή προφίλ οδήγησης χωρίς να αποσπάται η προσοχή του ή να χειρίζεται μηχανικούς διακόπτες. Δίνοντας μία γεύση από τη μελλοντική εικόνα ενός Tazuna cockpit, το LF-30 Electrified χρησιμοποιεί διεπαφές επόμενης γενιάς, όπως έλεγχο μέσω χειρονομιών και αναβαθμισμένη παρουσίαση πληροφοριών μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Έτσι το εσωτερικό προσφέρει ανέσεις και ευκολίες για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Με τη διάταξη του καθίσματος του συνοδηγού να θυμίζει κάθισμα πρώτης θέσης σε αεροπλάνο, το εσωτερικό αποπνέει μία αίσθηση ευρυχωρίας και προστασίας ταυτόχρονα. Όλοι οι διακόπτες και τα χειριστήρια βρίσκονται σε θέση εύκολης πρόσβασης, ενώ μία μεγάλη οθόνη που ελέγχεται με κινήσεις των χεριών (χειρονομίες) από το κάθισμα του συνοδηγού προάγουν το υψηλό επίπεδο άνεσης και πρακτικότητας.

Τα πίσω καθίσματα χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητών μυών για να αγκαλιάζουν το σώμα του επιβάτη και υποστηρίζουν διάφορες λειτουργίες όπως ανάκλιση, χαλάρωση και προειδοποίηση. Ένα ηχοσύστημα Mark Levinson δημιουργεί ένα προηγμένο περιβάλλον επιπέδου αίθουσας συναυλιών, στο οποίο ο συνεχής έλεγχος των ηχείων προσφέρει την ιδανική ακουστική τόσο για τον οδηγό όσο και για όλους τους επιβάτες. Ηχεία ενσωματωμένα στα προσκέφαλα όχι μόνο συνθέτουν ένα τέλειο περιβάλλον ήχου αλλά έχουν και σύστημα καταστολής θορύβων για πιο αθόρυβη καμπίνα.

Μία κρυστάλλινη οροφή πάνω από τα πίσω καθίσματα περιλαμβάνει ένα παράθυρο απεικόνισης με φωνητικό έλεγχο και έλεγχο μέσω χειρονομιών “SkyGate” που χρησιμοποιεί AR για προβολή διαφόρων πληροφοριών, όπως ένα ρεαλιστικό έναστρο ουρανό, αγαπημένα βίντεο του χρήστη ακόμα και πληροφορίες πλοήγησης.

Πέραν της στιλιστικής μοναδικότητας, το εσωτερικό υποδηλώνει επίσης τη νέα φιλοσοφία της έννοιας της πολυτέλειας με τη χρήση βιώσιμων υλικών για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το Yakisugi (είδος κέδρου), ένα παραδοσιακό Ιαπωνικό υλικό, χρησιμοποιείται στο πάτωμα και στο χειριστήριο διεύθυνσης, ενώ ανακυκλωμένο μέταλλο επεξεργασμένο σε μορφή νήματος χρησιμοποιείται στην διακοσμητική επένδυση των θυρών. Αυτή η μέθοδος εκφράζει την ιδιαιτερότητα και το καινοτόμο πνεύμα της Lexus.

Για την επίτευξη ενός σημαντικού άλματος προόδου στις επιδόσεις, την οδική συμπεριφορά, τον έλεγχο και την οδηγική απόλαυση, το LF-30 χρησιμοποιεί πολυάριθμες τεχνολογίες αιχμής πέραν του προηγμένου «posture control». Οι ηλεκτροκινητήρες σε κάθε ενα από τους τέσσερις τροχούς και η χαμηλά τοποθετημένη μπαταρία επιτρέπουν καλύτερη διαχείριση της αδράνειας και των υψηλών επιδόσεων. Τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και υποστήριξης οχήματος μέσω drone παραπέμπουν στο 2030 και τη μεγαλύτερη αξία που μπορούν να προσφέρουν τα οχήματα.

Η τεχνολογία Lexus Advanced Posture Control ρυθμίζει την κινητήρια ισχύ από τους υψηλόροπους ηλεκτροκινητήρες για προσαρμογή του στησίματος του οχήματος σύμφωνα με τις ανθρώπινες ευαισθησίες. Εντελώς ανεξάρτητος έλεγχος των εμπρός και πίσω κινητήριων τροχών επιτρέπει την κατάλληλη παροχή εμπρόσθιας, οπίσθιας κίνησης και τετρακίνησης, ανάλογα με την οδηγική κατάσταση. Συμπαγείς και ελαφρές μονάδες κίνησης αυξάνουν την ελευθερία στη διάταξη του οχήματος και παρέχουν την ευκαιρία στον οδηγό να απολαμβάνει την ιδανική οδήγηση ανεξάρτητα από τον τύπο του οδοστρώματος ή τις οδηγικές συνθήκες.

Ορίζοντας την τεχνολογία Lexus Advanced Posture Control ως βασικό στοιχείο του οράματος ‘Lexus Electrified’, η Lexus σκοπεύει να εφαρμόσει ευρέως αυτή την τεχνολογία σε όλη τη γκάμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων της.

Το σύστημα steer-by-wire καταργεί τη μηχανική σύνδεση παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία στον έλεγχο κατευθυντικότητας ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες, αλλά και μεγαλύτερη ακρίβεια διεύθυνσης σύμφωνα με τις προθέσεις του οδηγού. Επίσης συμβάλλει στην αίσθηση ευρυχωρίας, αφού το χειριστήριο διεύθυνσης μετακινείται προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης.

Εκπροσωπώντας την επόμενη γενιά BEV, το LF-30 χρησιμοποιεί τεχνολογία ασύρματης φόρτισης και να απλουστεύσει τη διαδικασία καθημερινής φόρτισης, και διαχείριση ενέργειας βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) ώστε να επιτυγχάνεται βέλτιστη κατανομή ηλεκτρικής ισχύος στο όχημα και στο σπίτι και ο έλεγχος φόρτισης να είναι συντονισμένος με το καθημερινό πρόγραμμα του χρήστη.

Το LF-30 Electrified φέρει επίσης την τεχνολογία υποστήριξης οχήματος μέσω drone ‘Lexus Airporter’ . Χρησιμοποιώντας αυτόνομο έλεγχο, τo Lexus Airporter μπορεί να αναλαμβάνει καθήκοντα όπως ανεξάρτητη μεταφορά αποσκευών από το κεφαλόσκαλο του σπιτιού στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου.

Η τεχνολογία AI διαχωρίζει τις φωνές των επιβατών και χρησιμοποιεί εξατομικευμένες πληροφορίες αποθηκευμένες στο κλειδί ελέγχου του οδηγού. Αυτό διευκολύνει τη ρύθμιση στοιχείων του εσωτερικού, όπως θερμοκρασία αέρα, ηχοσύστημα, αλλά και ρυθμίσεις των διαδρομών και προορισμών πλοήγησης, κάνοντας ακόμα και προτάσεις για δραστηριότητες μετά την άφιξη. Επίσης κατανοεί τις προτιμήσεις του οδηγού και τον βοηθά να ελέγχει τις ρυθμίσεις της ανάρτησης και του συστήματος κίνησης σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τις συνθήκες οδήγησης.

Με βάση την πιο πρόσφατη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης ‘Lexus Teammate’, το LF-30 Electrified περιλαμβάνει προηγμένες λειτουργίες υποστήριξης οδήγησης με τη μορφή ενός Chauffeur mode και ενός Guardian mode. Οι επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν άνεση και ξεγνοιασιά κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης με προηγμένη τεχνολογία ελέγχου στησίματος και συμπεριφοράς. Επιπλέον, μία λειτουργία αυτόνομης στάθμευσης και μία λειτουργία 'παραλαβής έξω από την πόρτα΄ στο πλαίσιο της οποίας το LF-30 Electrified μετακινείται αυτόνομα από το σημείο στάθμευσης μέχρι την εξώπορτα προσφέρουν ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο άνεσης.

LEXUS LF-30 ELECTRIFIED - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Μήκος (mm) 5,090
Πλάτος (mm) 1,995
Ύψος (mm) 1,600
Μεταξόνιο (mm) 3,200
Βάρος (kg) 2,400
Αυτονομία [WLTP] (km) 500
Χωρητικότητα μπαταρίας (kW/h) 110
Ταχύτητα φόρτισης (kW) 150
0–100 km/h Επιτάχυνση (δευτερόλεπτα) 3.8
Τελική ταχύτητα (km/h) 200
Μέγιστη ισχύς (kW)/μέγιστη ροπή (Nm) 400/700