1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Future visions
  4. Sports yacht
ΣΧΕΔΙΑΣΗ

ENA LEXUS SPORT YACHT

Ανακαλύψτε το νέο μας 12,8μ concept sport yacht υψηλών επιδόσεων, που κινείται με δύο πεντάλιτρες μηχανές Lexus V8. Αυτό το εντυπωσιακό σκάφος Lexus είναι η ιδανική προσθήκη στον τρόπο ζωής Lexus.

H ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ

Πριν από μερικά χρόνια, το Τμήμα Θαλάσσιων Projects της Toyota κάλεσε τον Πρόεδρο της TMC, Akio Toyoda, να περάσει αρκετές μέρες εν πλω, δοκιμάζοντας τη νέα σειρά πολυτελών σκαφών Ponam που επρόκειτο να λανσαριστεί στην Ιαπωνία. Ως master driver, o Akio Toyoda εμπνεύστηκε από τη δύναμη των turbodiesel κινητήρων και από τον χειρισμό και την σταθερότητα τους. Αυτή ήταν και η στιγμή που αποφάσισε την κατασκευή ενός πολυτελούς σκάφους υψηλών επιδόσεων που θα συμπλήρωνε τον τρόπο ζωής Lexus.

Αυτό οδήγησε το Τμήμα Ναυπηγικής να εξετάσει το πώς ένα πολυτελές yacht υψηλών επιδόσεων θα μπορούσε να εισάγει τη μάρκα Lexus σε νέους τομείς του lifestyle και της αναψυχής. Στις 12 Ιανουαρίου του 2017, η Lexus αποκάλυψε το αποτέλεσμα αυτού του έργου: ένα λειτουργικό πιλοτικό Lexus Sport Yacht, στο Di Lido Island του Κόλπου Biscayne, στο Miami Beach της Φλόριντα.

Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Η σχεδίαση ενός ανοικτού sport yacht αναψυχής για εκδρομές έξι έως οκτώ ατόμων, με δύο κινητήρες Lexus V8 υψηλών επιδόσεων και με προηγμένο στυλ και χειρισμό, ανατέθηκε στο Κέντρο Σχεδίασης Lexus στην Toyota City της Ιαπωνίας.

Το καλοκαίρι του 2015 αξιολογήθηκαν concept μοντέλα της σχεδιαστικής ομάδας, από τον Ανώτατο Διευθυντή Tokuo Fukuichi, Επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδίασης και Προέδρου της Lexus International Co., τον Ανώτατο Διευθυντή Shigeki Tomoyama Επικεφαλής του Τμήματος Θαλάσσιων Projects της Toyota, και τον Πρόεδρο Toyoda.

"Η προσπάθεια είναι πολύτιμη για εμάς, καθώς κινητοποιεί τη δημιουργική μας ενέργεια και ωθεί τη φαντασία μας σε δυνατότητες σχεδιασμού και lifestyle εκτός του χώρου των αυτοκινήτων που γνωρίζουμε τόσο καλά." Η επιλεγμένη πρόταση συνέχισε να τελειοποιείται στη διάρκεια του 2015, καθώς το Τμήμα κατασκεύαζε τα συστήματα του σκάφους.

Το Lexus Sport Yacht που αποκαλύφθηκε στο Μαϊάμι είναι μια ειδική, μοναδική κατασκευή και δεν υπάρχουν σχέδια για τη μαζική παραγωγή του. Για την παραγωγή αυτού του μοναδικού πρωτοτύπου, το Τμήμα επέλεξε την εταιρεία Marquis-Carver Yacht Group από το Pulaski του Wisconsin (ΗΠΑ), λόγω των εσωτερικών κατασκευαστικών δυνατοτήτων της, αλλά και της εμπειρίας στην κατασκευή μεγάλων χειροποίητων σύνθετων δομών.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η σχεδίαση του concept Lexus Sport Yacht περιλαμβάνει κατάστρωμα και εξωτερικό σκαρί που ενώνονται "αόρατα" με την εσωτερική δομή. Κάθε τμήμα είναι ένα ενιαίο χειροποίητο σύνθετο κατασκεύασμα από εποξική ρητίνη πολυουρεθάνης δύο συστατικών, ενισχυμένη με ένα πλεκτό στοιχείο από ανθρακοΐνες που τοποθετείται με το χέρι, ένα σύνθετο υλικό που αποκαλείται CFRP.

Το CFRP είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωνιστικών αυτοκινήτων και supercar όπως το Lexus LFA, αεροσκαφών υψηλών επιδόσεων, αγωνιστικών σκι και ποδηλάτων και αγωνιστικών ιστιοφόρων παγκόσμιας κλάσης.

Η μοναδική κατασκευή του concept Lexus Sport Yacht με CFRP, μειώνει κατά σχεδόν 1.000kg το βάρος του σε σχέση με ένα αντίστοιχο σκάφος από πλαστικό ενισχυμένο με υαλόνημα (FRP). Ο σχεδίαση του υποθαλάσσιου κύτους είναι κλιμακωτός, μειώνοντας την αντίσταση και βελτιώνοντας την ισορροπία χειρισμού σε μεγάλες ταχύτητες.

Το concept κινείται με δύο πεντάλιτρους βενζινοκινητήρες V8, βασισμένους στον κινητήρα υψηλών επιδόσεων 2UR-GSE του Lexus RC F κουπέ, του sport σεντάν GS F και του νέου LC 500 grand tourer.

Κάθε κινητήρας αποδίδει πάνω από 440 ίππους / 446 DIN hp / 328 kW, δίνοντας στο yacht ταχύτητα έως και 49 μιλίων την ώρα (43 κόμβοι), μέσω ενός ζεύγους υδραυλικά ελεγχόμενων εσωλέμβιων/εξωλέμβιων πρυμναίων μηχανών. Ένα bow-thruster με χειριστήριο joystick βοηθάει στους ελιγμούς πρόσδεσης.

Ο πλοίαρχος ελέγχει και παρακολουθεί τα συστήματα του σκάφους από μία έγχρωμη οθόνη αφής στο πηδάλιο, ενώ οθόνες προβάλλουν στοιχεία πλοήγησης GPS, ψηφιακούς χάρτες, ραντάρ επιφανείας, υποθαλάσσιο σόναρ, συστήματα φωτισμού και ψυχαγωγίας. Το κάθισμα του πλοιάρχου είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο, ενώ τα υποβραχιόνια ανοίγουν και γίνονται καθίσματα στα αριστερά και δεξιά του, για διακεκριμένους καλεσμένους.

Η καμπίνα της πλώρης είναι ένας άνετος χώρος με πολυτελές δέρμα Lexus και λεπτομέρειες από ξύλο και γυαλί. Το άνετο ύψος της καμπίνας, ο καναπές έξι ατόμων με τραπεζάκι και ο κλιματισμός, δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον προσωπικής φιλοξενίας.

Η κουζίνα διαθέτει διπλή εστία, νεροχύτη και ψυγείο κάτω από τον πάγκο και το όμορφα φινιρισμένο μπάνιο περιλαμβάνει και ντουζιέρα.

Το ενσωματωμένο σύστημα ψυχαγωγίας ήχου και εικόνας είναι πλήρως δικτυωμένο, με 4G Wi-Fi & WAN. Η αναπαραγωγή του ήχου γίνεται από επιφανειακά ηχεία Revolution Acoustics που χρησιμοποιούν το πάνελ της οροφής ως μετατροπέα, με ψηφιακό ενισχυτή Mark Levinson® Reference.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Συνολικό Μήκος 12,7 m
Πλάτος 3,86 m
Ωφέλιμο Φορτίο 8 άτομα
Συνολική Ισχύς                            ιπποδύναμη 885 / 897 DIN hp / 660 kW
Μέγιστη Ταχύτητα              43 KTS

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η Lexus, τμήμα της Toyota Motor Corporation, ιδρύθηκε το 1989 προκειμένου να αναπτύξει και να κατασκευάσει τα πολυτελέστερα αυτοκίνητα στον κόσμο, με τη δέσμευση να παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα εξυπηρέτησης πελατών. Η Lexus International δημιουργήθηκε ως μια εταιρεία εντός της εταιρείας το 2011, προκειμένου να συντονίζει την κεντρική στρατηγική, τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την παραγωγή της επωνυμίας.

Το Τμήμα Θαλάσσιων Projects της TMC ιδρύθηκε το 1997, για την ανάπτυξη πολυτελών σκαφών με προηγμένη τεχνολογία και μεθόδους ελέγχου ποιότητας που τελειοποιήθηκαν κατά την κατασκευή των πολυτελών αυτοκινήτων Lexus. Η σειρά Ponam της Toyota Marine περιλαμβάνει σπορ αλιευτικά σκάφη από υαλόνημα, μήκους 8 και 8,5 μέτρων και cabin-cruisers πολυτελείας μήκους 10, 10,5, 11 και 14 μέτρων, με ανθεκτικά και αθόρυβα σκαριά πλήρως συγκολλημένου κράματος αλουμινίου Α5083.

Τα μοντέλα Ponam κινούνται με turbodiesel κινητήρες υψηλής απόδοσης, βασισμένους στους κινητήρες των πολυτελών SUV Lexus GX 300d (τρίλιτρος τετρακύλινδρος turbodiesel) και LX 450d (twin-turbo diesel 4,5 λίτρων V8).

Η σειρά Ponam της Toyota είναι ηγέτης της αγοράς πολυτελών σκαφών στην Ιαπωνία. Από το 1998 έως το 2002, το Τμήμα ανέπτυξε και παρήγαγε επίσης την Epic σειρά σκαφών θαλάσσιου σκι και wakeboard από υαλόνημα, κυρίως για την αμερικανική αγορά, όλα με τον τετράλιτρο βενζινοκινητήρα 1UZ-FE DOHC V8 του πολυτελούς σεντάν Lexus LS 400.

Η Marquis Yachts, LLC, είναι ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία με έδρα στο Pulaski του Wisconsin, που σχεδιάζει και κατασκευάζει τις επωνυμίες Marquis Yachts και Carver Yachts. Ναυαρχίδα της σειράς Marquis είναι ένα τριών επιπέδων yacht πολυτελείας 24 μέτρων με σκαρί, κατάστρωμα και υπερκατασκευή από πλαστικό ενισχυμένο με υαλόνημα (FRP).