2020 lexus lda judges mentors hero 1920x1080 1

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2020 - ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Τα Βραβεία Σχεδιασμού Lexus, που φέτος γιορτάζουν τα όγδοα γενέθλιά τους, αποτελούν έναν παγκόσμιο θεσμό αναζήτησης ανερχόμενων ταλέντων στον σχεδιασμό. Το μοναδικό αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελεί έμπνευση για καινοτομία στον σχεδιασμό για ένα καλύτερο αύριο. Οι συμμετοχές για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη ανοίξει. Σήμερα, η Lexus International ανακοίνωσε τον κατάλογο των κριτών και μεντόρων για το φετινό Βραβείο Σχεδιασμού Lexus.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2020 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 •     2020 lexus lda judge paola 810x1080 1

  PAOLA ANTONELLI

  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ MoMA, NY

  Η Paola Antonelli είναι Επικεφαλής Έφορος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, καθώς και πρώτη Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης του MoMA. Στόχος της είναι η προώθηση της ευρύτερης κατανόησης της έννοιας του design, έως ότου αναγνωριστεί παγκοσμίως η θετική επίδρασή του στη ζωή μας. Το έργο της διερευνά τον αντίκτυπο του σχεδίου στην καθημερινή εμπειρία, συχνά με τη χρήση παραγνωρισμένων αντικειμένων και πρακτικών, και συνδυάζοντας σχέδιο, αρχιτεκτονική, τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία. Έχει επιμεληθεί εκθέσεων, έχει συγγράψει βιβλία, παραδώσει διαλέξεις και διδάξει σε πολυάριθμες σχολές, μεταξύ αυτών και το Χάρβαρντ και το UCLA. Μετά την 22η Μπιενάλε στο Μιλάνο, όπου το 2019 παρουσίασε το έργο Broken Nature, αφιερωμένο στην ιδέα του σχεδίου με στόχο την αποκατάσταση, σήμερα ασχολείται με το Material Ecology, μία έκθεση σχετικά με το έργο της Neri Oxman που θα εγκαινιαστεί στο MoMA τον Φεβρουάριο του 2020. Παράλληλα προετοιμάζει αρκετές νέες συνεδρίες της σειράς MoMA R&D Salons, και δύο βιβλία - μία συλλογή δοκιμίων με θέμα τον σύγχρονο σχεδιασμό, και το Design Bites, ένα βιβλίο που εξετάζει τρόφιμα από όλο τον κόσμο, τα οποία αποτελούν παραδείγματα design.

 •     2020 lexus design awards new judge simon humphries

  SIMON HUMPHRIES

  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ TOYOTA & LEXUS

  Ο Simon Humphries είναι επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού στις Toyota & Lexus. Διορίστηκε για την επίβλεψη του σχεδιασμού και στις δύο εταιρίες το 2018. Ως Επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού στην Lexus, o Humphries επιδιώκει να προσδιορίσει τις μοναδικές αξίες της Lexus με τη μορφή μιας brand philosophy, ενσωματώνοντας μία σαφή πολιτισμική αναφορά στην ιαπωνική παράδοση της Lexus και οικοδομώντας μία σχεδιαστική κατεύθυνση με ενδιαφέρον για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.

  Ο Humphries προσλήφθηκε από την εταιρία το 1994. Στους διάφορους ρόλους του στην ηγεσία και τον προηγμένο σχεδιασμό, περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της χαρακτηριστικής τραπεζοειδούς μάσκας που αποτελεί έμβλημα της μάρκας Lexus. Το 2016 έγινε Πρόεδρος του ED2 (Toyota Europe Design Development) , όπου η ομάδα του ηγήθηκε της ανάπτυξης ιδεών κινητικότητας όπως το Toyota e-Palette, στα πλαίσια της μετάβασης της μάρκας από «εταιρία αυτοκινήτων» σε «εταιρία κινητικότητας». Ο Humphries ξεκίνησε την καριέρα του στον σχεδιασμό το 1988, όταν έλαβε το βραβείο Royal Society of Arts Bursary Prize for Product Design στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το βραβείο του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί στην Sony, γεγονός που αποτέλεσε έναυσμα για το πάθος του - να ζει και να εργάζεται στην Ιαπωνία. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Humphries ασχολείται με την ξυλουργική, και αναπαλαιώνει μία αγροικία 100 ετών στην Ιαπωνία.

 •     2020 lexus lda judge john 810x1080 1

  JOHN MAEDA

  ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ/ CHIEF EXPERIENCE OFFICER, PUBLICIS SAPIENT

  Ο John Maeda είναι Αμερικανός τεχνολόγος, σχεδιαστής, μηχανικός, καλλιτέχνης, επενδυτής, συγγραφέας και δάσκαλος. Πρόσφατα διορίστηκε στη θέση του chief experience officer στην Publicis Sapient, την τεχνολογική συμβουλευτική εταιρία του ομίλου επικοινωνιών και μάρκετινγκ Publicis. Έχει εργαστεί στη Automattic, μητρική εταιρία της WordPress.com, και στην εταιρία επενδυτικών κεφαλαίων Kleiner Perkins. Έχει διατελέσει επικεφαλής έρευνας στο MIT Media Lab, και πρόεδρος του Rhode Island School of Design. Ο Maeda, που έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Esquire ως ένα από τα «75 Άτομα με την Μεγαλύτερη Επιρροή τον 21ο Αιώνα», χρησιμοποιεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει ως εκπαιδευμένος στο ΜΙΤ μηχανικός, βραβευμένος σχεδιαστής, και στέλεχος επιχειρήσεων, για να συνδυάζει ανθρώπους και ιδέες στη σωστή κλίμακα. Είναι συγγραφέας πολλών διάσημων βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα The Laws of Simplicity και Redesigning Leadership, ενώ το νέο του βιβλίο, με τίτλο How to Speak Machine, θα είναι διαθέσιμο τον Νοέμβριο του 2019. Έχει εμφανιστεί ως ομιλητής σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, από το Νταβός ως το Πεκίνο, από το Σάο Πάολο ως τη Νέα Υόρκη, ενώ οι ομιλίες του στο TED έχουν εκατομμύρια προβολές.

 •     2020 lexus lda judge jeanne 810x1080 1

  JEANNE GANG

  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ/ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ STUDIO GANG

  Η Jeanne Gang, FAIA, είναι ιδρυτικό μέλος και εταίρος του διεθνούς φήμης οίκου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και αστικού σχεδίου Studio Gang. Αναγνωρίζεται για την προσέγγισή, που υπερβαίνει τα συμβατικά όρια της αρχιτεκτονικής, συνάπτοντας σχέσεις ανάμεσα σε άτομα, κοινότητες και το περιβάλλον τους. Η Jeanne υπογράφει ένα χαρτοφυλάκιο ποικιλόμορφων βραβευμένων έργων στη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών είναι και το Aqua Tower στο Σικάγο, μια επέκταση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη, και η νέα Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βραζιλία. Είναι MacArthur Fellow και διδάσκει αρχιτεκτονική στο Harvard Graduate School of Design, ενώ φέτος αναγνωρίστηκε ως ένα από τα άτομα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, από το περιοδικό ΤΙΜΕ, και της κατακυρώθηκε το μεγαλύτερο έργο της έως τώρα: ο τερματικός σταθμός διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου O’Hare, αξίας 2,2 εκατομμυρίων.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ LEXUS DESIGN AWARD 2020

 •     2020 lexus lda mentor joe 810x1080 1

  JOE DOUCET

  ΙΔΡΥΤΗΣ, JOE DOUCET X PARTNERS

  Ο Joe Doucet είναι σχεδιαστής, επιχειρηματίας, εφευρέτης και υπεύθυνος δημιουργικού, αλλά και ένα από τα πιο περιζήτητα δημιουργικά ταλέντα που εργάζονται στην Αμερική σήμερα,. Μετά την αποφοίτησή του από το Art Center College of Design, ο Doucet γρήγορα άρχισε να εφαρμόζει το όραμά του σε προϊόντα, έπιπλα, στο περιβάλλον και την τεχνολογία, αναζητώντας λύσεις για καθημερινές και κοινωνικές προκλήσεις μέσω του σχεδιασμού. Το έργο του συνδυάζει επιδέξια τη λειτουργικότητα με την οπτική ελκυστικότητα, μεταφέροντας παράλληλα νοήματα και μηνύματα. Ο Doucet πιστεύει ότι το design, και κυρίως ο τρόπος σκέψης του σχεδιαστή, μπορούν να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και στην αισθητική. Διαθέτει πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα σχέδια και τις εφευρέσεις του. Τα έργα του Doucet έχουν προβληθεί παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στο London Design Museum και στην Διεθνή Μπιενάλε Σχεδιασμού του Saint-Etienne. Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων ένα World Technology Award for Design Innovation και αρκετά Good Design Awards. Επίσης είναι ο μοναδικός που έχει ονομαστεί AvantGuardian for Design από το περιοδικό Surface. Το 2017, ο Doucet έλαβε το Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award για τον Σχεδιασμό Προϊόντων - πρόκειται για την ανώτερη τιμή στον τομέα του. Ως επιχειρηματίας, ο Doucet έχει δημιουργήσει και λανσάρει πολυάριθμες επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βελτίωση του κόσμου μέσω του design, μεταξύ αυτών οι OTHR και Citizen A.

 •     2020 lexus lda mentor shohei 810x1080 1

  SHOHEI SHIGEMATSU

  ΕΤΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ OMA ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  Ο Shohei Shigematsu άρχισε να εργάζεται στην OMA το 1998, είναι επικεφαλής του γραφείου Νέας Υόρκης από το 2006, και έγινε εταίρος το 2008. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των κεντρικών γραφείων του οίκου Sotheby’s στην Νέα Υόρκη, και πολυτελών πολυκατοικιών στο Σαν Φρανσίσκο και το Μαϊάμι, αλλά και το πρώτο ολόκληρο κτίριο κατασκευής της ΟΜΑ στην πόλη της Νέας Υόρκης, ένα συγκρότημα κατοικιών στο 121 της East 22nd Street. Ο Sho έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σχέδια για πολιτιστικούς χώρους όπως το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Κεμπέκ, και το Κέντρο Τέχνης Faena στο Miami Beach. Σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η επέκταση του Μουσείου Τέχνης Albright-Knox-Gundlach στο Μπάφαλο, και ένα δεύτερο κτίριο για το New Museum. Ο Sho έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεων για την Prada, την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το Μητροπολιτικό Μουσείο Καλών Τεχνών, το Park Avenue Armory, και της πρώτης αναδρομικής έκθεσης του οίκου Dior στις ΗΠΑ, στο Denver Art Museum και το Dallas Museum of Art. Επιβλέπει τα έργα της OMA στην Ιαπωνία, μεταξύ αυτών και ένα καινούριο επιχειρηματικό κέντρο στην Fukuoka (2020) και ο πρώτος πύργος μεικτής χρήσης της OMA στο Τόκιο, για λογαριασμό της Mori Building Co, Ltd. (2022).

  Ο Sho είναι κριτικός σχεδίου στο Harvard Graduate School of Design, έχει παρουσιάσει διαλέξεις στο TED και στο συνέδριο Wired Japan, ενώ διδάσκει σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

 •     2020 lexus lda mentor philippe 810x1080 1

  PHILIPPE MALOUIN

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

  O Βρετανοκαναδός Philippe Malouin έχει πτυχίο στο Σχέδιο από το Design Academy Eindhoven. Έχει επίσης σπουδάσει στην École Nationale Supérieure de Création Industrielle στο Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Ίδρυσε το στούντιό του το 2008, έχοντας πρώτα εργαστεί με τον Βρετανό σχεδιαστή Tom Dixon. Ο Philippe επίσης δίδασκε στο Royal College of Art στο Λονδίνο από το 2012 έως το 2015. Είναι διευθυντής του οίκου αρχιτεκτονικού και εσωτερικού σχεδιασμού POST-OFFICE. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει τον σχεδιασμό τραπεζιών, χαλιών, καθισμάτων, φωτιστικών, αντικειμένων τέχνης και εγκαταστάσεων. Το πελατολόγιο του Philippe περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους: SCP, Marsotto Edizioni, Resident, OTHR, Hem, ξενοδοχείο Ace, Matter-Made, Established & Sons, Roll & Hill, 1882 ltd., Kvadrat, Umbra Shift, Caesarstone, IZÉ, Swarovski, Bloomberg, Aesop, Touch Digital. Ο Philippe εκπροσωπείται από την γκαλερί Salon 94 Design στην Νέα Υόρκη. Πρόσφατα έλαβε το βραβείο «σχεδιαστή της χρονιάς» από το περιοδικό Wallpaper*. Ο Philippe ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου είναι και η έδρα του στούντιό του.

 •     2020 lexus lda mentor bethan 810x1080 1

  BETHAN GRAY

  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ

  Η Bethan Gray, που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο, είναι μία από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες επίπλων και ειδών σπιτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει λάβει τέσσερα Elle Decoration British Design Awards, μεταξύ αυτών και το περίβλεπτο βραβείο Καλύτερου Βρετανού Σχεδιαστή. Το έργο της προβάλλεται συχνά από τα ΜΜΕ παγκοσμίως, ενώ έχει παρουσιάσει εκθέσεις σε Λονδίνο, Μιλάνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Ντουμπάι.

  Οι πρόγονοι της Bethan πραγματοποίησαν ένα απίστευτο ταξίδι από ήπειρο σε ήπειρο, και η ίδια η Bethan έχει επισκεφτεί πολλά από τα μέρη από τα οποία πέρασαν, με οδηγό την αγάπη της για τα ταξίδια, την τέχνη και τον πολιτισμό. Σήμερα, αποστολή της είναι να μεταφέρει στο παρόν τις παραδοσιακές τεχνικές από τις περιοχές αυτές - διατηρώντας ζωντανή τόσο την πολιτιστική αφήγηση όσο και τις παραδοσιακές δεξιότητες. Πιστεύει ότι οι τέχνες και το design έχουν την δύναμη να αφηγούνται ιστορίες, και έχει δημιουργήσει κοινοπραξίες βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, που υποστηρίζουν πάνω από 400 αρχιτεχνίτες σε όλο τον κόσμο.

  Η εταιρία Bethan Gray Design, που ιδρύθηκε το 2008, δημιουργεί πολυτελείς, χειροποίητες συλλογές επίπλων και αξεσουάρ για το σπίτι, τα οποία πωλούνται σε φημισμένα καταστήματα λιανικής όπως τα Harrods, Liberty, Lane Crawford. Στο δικό της στούντιο στο Λονδίνο, καλλιεργεί, συνδέει και ενθαρρύνει ταλαντούχους νέους, και λειτουργεί ως μέντορας για ανερχόμενες νέες σχεδιάστριες. Πρόσφατα θέσπισε το Βραβείο για Γυναίκες Χειροτέχνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan, του οποίου είναι επίτιμη συνεργάτης.