1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA mentors announcement
LEXUS DESIGN EVENTS

LEXUS DESIGN AWARD 2021 – ΠΑΝΕΛ ΚΡΙΤΩΝ

LEXUS DESIGN AWARD 2021 – ΠΑΝΕΛ ΚΡΙΤΩΝ

ΤΟΚΙΟ, Ιαπωνία – Η Lexus ανακοίνωσε σε πλήρη σύνθεση την ισχυρή ομάδα κριτών και μεντόρων του Lexus Design Award 2021, μία παγκόσμια πλατφόρμα για την υποστήριξη και καθοδήγηση της επόμενης γενιάς δημιουργών.

Η Lexus με χαρά καλωσορίζει δύο ακόμα διασημότητες από το χώρο της σχεδίασης στο πάνελ κριτών για το 2021: τον κορυφαίο, νεαρό, Κινέζο αρχιτέκτονα Dong Gong και τον Greg Lynn, έναν πολύ επιδραστικό Αμερικανό αρχιτέκτονα & CEO της εταιρείας ρομποτικής Piaggio Fast Forward.

Ο Dong, που πρόσφατα έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τα δημιουργικά έργα του, μεταξύ των οποίων η διάσημη βιβλιοθήκη Seashore Library στην Κίνα. Ο Lynn χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης αρχιτεκτονικής και σχεδίασης με την κοινωνία. Στα έργα τους συγκεντρώνει ποικίλους διεπιστημονικούς τομείς σε ένα διασυνδεδεμένο χώρο όπου μπορεί να αξιοποιεί την τεχνολογία για να πειραματίζεται και να καινοτομεί, μία διαδικασία  που τον έχει κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Τα νέα μέλη πλαισιώνουν τα υπόλοιπα ονόματα της κριτικής επιτροπής: την καταξιωμένη και διεθνούς κύρους προσωπικότητα στο χώρο της σχεδίασης Paola Antonelli, ανώτερη επιμελήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίασης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης και τον Simon Humphries Επικεφαλής Toyota & Lexus Global Design.

Χρησιμοποιώντας τις τρεις βασικές αρχές της μάρκας Lexus: Anticipate (Προβλέπω), Innovate (Καινοτομώ) και Captivate (Γοητεύω) ως κριτήρια επιλογής, τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν την επόμενη γενιά ταλέντων καθώς αξιολογούν τους συμμετέχοντες σύμφωνα με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής αυτών των αρχών με όραμα ένα Καλύτερο Αύριο. Αναλαμβάνοντας χρέη κριτή για πρώτη φορά,  ο Dong Gong σχολίασε «Πιστεύω ότι το πιο συναρπαστικό στοιχείο του ρόλου μου είναι ότι θα έχω την ευκαιρία να δω σχέδια νεαρών σχεδιαστών και μάλιστα όχι αυστηρά προερχόμενα από το αρχιτεκτονικό πεδίο, αφού πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό θεσμό που περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους τομείς σχεδίασης. Μία διαδικασία συμμετοχής και διάδρασης» πρόσθεσε ο Greg Lynn. «Είμαι ευτυχής που πλαισιώνω την επιτροπή για το Lexus Design Award και είμαι σίγουρος ότι θα μάθω πολλά από το όραμα και τις αξίες των συμμετεχόντων, από την πλευρά των μεντόρων και από την οπτική την άλλων μελών της επιτροπής. Παρακολουθούσα αυτό το θεσμό στο παρελθόν και είμαι εντυπωσιασμένος από τη δυνατότητα σύνδεσης της σχεδίασης με πολιτισμικές προκλήσεις. Είναι συναρπαστική η εμπλοκή μου σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ανακάλυψη,  καθοδήγηση και επιβράβευση ταλαντούχων νεαρών σχεδιαστών με όραμα για το μέλλον. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν τόσες πολλά προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η σχεδίαση, όπως κοινωνική ανισότητα, οικονομική αστάθεια, κλιματική αλλαγή και μία υγειονομική κρίση με την πανδημία, στοιχεία που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Είναι μία περίπτωση όπου η ευχαρίστηση είναι όλη δική μου.»

Οι φιναλίστ θα έχουν την ευκαιρία βιώσουν μία ανεκτίμητη εμπειρία καθώς οι μέντορες παρέχουν, άμεση, διαδραστική καθοδήγηση στην δημιουργία πρωτοτύπων που θα δώσουν ζωή στις ιδέες των μαθητευόμενων για την τελική αξιολόγηση.  Φέτος η νεαρότερη μέντορας είναι η καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Sputniko!, της οποίας οι πρωτοποριακές κινηματογραφικές και πολυμεσικές εγκαταστάσεις διερευνούν την επιρροή της τεχνολογίας στην κοινωνία. Η Sputniko! πλαισιώνει την ομάδα των Joe Doucet, Mariam Kamara και Sabine Marcelis που θα καθοδηγήσουν τους έξι φιναλίστ από συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Τα πρωτότυπα που θα μετουσιώσουν τις ιδέες των έξι φιναλίστ θα παρουσιαστούν στον τελικό του Lexus Design Award 2021, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021. Ένας νικητής του Grand Prix θα επιλεγεί αφού οι φιναλίστ παρουσιάσουν τα πρωτότυπα και τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο και προσκεκλημένων.

Συμμετοχές για το Lexus Design Award 2021 θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Lexus Design Award 2021, επισκεφθείτε τον ιστότοπο

https://discoverlexus.com/highlights/entries-open-for-lexus-design-award-2021 

Official Hashtag: #LexusDesignAward

PAOLA ANTONELLI

ΑΝΩΤΕΡΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (MoMA) ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Η Paola Antonelli είναι Ανώτερη Επιμελήτρια του τμήματος Αρχιτεκτονικής & Σχεδίασης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και ιδρυτική Διευθύντρια Έρευνας & Εξέλιξης (R&D) του MoMA. Στόχος της είναι η προώθηση της κατανόησης της σχεδίασης, έως ότου αναγνωριστεί ευρέως η θετική επιρροή της στον κόσμο. Μέσα από τη δουλειά της διερευνά τον αντίκτυπο της σχεδίασης στην καθημερινότητα, ακόμα και αντικείμενα ή πρακτικές που έχουν περάσει απαρατήρητα, συνδυάζοντας τη σχεδίαση, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία..

Επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας, έχει δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, και έχει διδάξει σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Harvard και το UCLA. Μετά το XXII Triennale di Milano––το 2019 Broken Nature, αφιερωμένο στην ιδέα της αναστηλωτικής σχεδίασης (restorative design) –– εγκαινίασε στο MoMA το Material Ecology, μία έκθεση με έργα της αρχιτέκτονος Neri Oxman. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε νέα projects των R&D Salons της στο MoMA και στο Instagram series @design.emergency––μία ιδέα που εμπνεύστηκε με την κριτικό σχεδίασης Alice Rawsthorn–– με θέμα το ρόλο της σχεδίασης στην πανδημία του Covid-19..

 

DONG GONG

ΙΔΡΥΤΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΗΣ VECTOR ARCHITECTS

Ο DONG Gong ίδρυσε την Vector Architects το 2008. Μαζί με την  Vector Architects έχουν λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων η 2018 FREESPACE Venice Biennale, και έχουν κατακτήσει διεθνή βραβεία, όπως "100+ Best Architecture Firms" από το Domus (2019), υποψηφιότητας για το Swiss Architectural Award (2018), Γενικού Νικητή στο θεσμό Italian Archmarathon Awards (2016), "Design Vanguard" από το Architectural Record (2014).

Έχει διατελέσει επίτιμος ομιλητής και κριτικός σε πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ιδρύματα όπως Tsinghua University (China), University of Illinois (USA), Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Ελβετία), Société Française des Architectes (Γαλλία), κ.ά. Το 2019, το διάσημο αρχιτεκτονικό περιοδικό΄AV Monographs δημοσίευσε μία μονογραφία της Vector Architects με τίτλο "Cosmopolitan Vernacular" (τεύχος220).

Αντιπροσωπευτικά έργα του είναι Seashore Library, Seashore Chapel, Alila Hotel in Yangshuo, η Ανακαίνιση του Captain’s House, Changjiang Art Museum, και Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum.

GREG LYNN

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ & CEO PIAGGIO FAST FORWARD

Ο Greg Lynn γεννήθηκε το 1964.  Το 1986, αποφοίτησε από το Miami University του Ohio με Bachelor στην Περιβαλλοντική Σχεδίαση και Bachelor Φιλοσοφίας, ενώ το 1988 αποφοίτησε από το Princeton University με πτυχίο Master στην Greg Lynn γεννήθηκε το 1964.  Το 1986, αποφοίτησε από το Miami University του Ohio με Bachelor στην Περιβαλλοντική Σχεδίαση και Bachelor Φιλοσοφίας, ενώ το 1988 αποφοίτησε από το Princeton University με πτυχίο Master στην Αρχιτεκτονική.  Είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Greg Lynn FORM και συνιδρυτής και CEO της εταιρείας ρομποτικής Piaggio Fast Forward.  Έχει ασκήσει καθήκοντα σε πολυάριθμα εταιρικά εκτελεστικά και γνωμοδοτικά συμβούλια και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Καναδικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής. Κέρδισε ένα Χρυσό Λέοντα στην Venice Biennale of Architecture και εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στο Αμερικανικό Περίπτερο (American Pavilion) στην Venice Biennale of Architecture δύο φορές.  Τιμήθηκε με το Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών (American Academy of Arts & Letters Architecture Award) και βραβεύτηκε με μία υποτροφία των Αμερικανών Καλλιτεχνών (United States Artists).  Είναι o. Univ. Prof. Arch. στο επιστημονικό περιοδικό angewandte Wien, Καθηγητής στο UCLA, έχει διατελέσει Davenport Professor στο Yale University από 2000-2016, Professor of Spatial Conception στο ETHZ, βοηθός καθηγητή στο Columbia University και επισκέπτης καθηγητής στο Harvard GSD.  Είναι συγγραφέας  εννέα  βιβλίων.

SIMON HUMPHRIES

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ TOYOTA & LEXUS GLOBAL DESIGN

Ο Humphries προσχώρησε στην εταιρεία το1994. Μέσα από τη θητεία του σε θέσεις ευθύνης και προηγμένης σχεδίασης, έχει συνδέσει το όνομά του με την εντυπωσιακή μάσκα σε σχήμα ατράκτου, που έχει γίνει σύμβολο για τη μάρκα Lexus. Το 2016 έγινε Πρόεδρος του ED2 (Toyota Europe Design Development) με την ομάδα του να ηγείται της ανάπτυξης φιλοσοφιών κινητικότητας όπως το πρωτότυπο Toyota e-Palette στο πλαίσιο της μετάβασης της μάρκας από μία “εταιρεία αυτοκινήτου” σε “εταιρεία μετακίνησης.”

Ο Humphries ξεκίνησε την καριέρα του στη σχεδίαση το 1988 όταν απέσπασε το Royal Society of Arts Bursary Prize for Product Design στη Μ. Βρετανία. Το βραβείο του προσέφερε την ευκαιρία να εργαστεί για τη Sony, κάτι που ξύπνησε το πάθος του για να ζει και να εργάζεται στην Ιαπωνία. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Humphries ασχολείται με την κηπουρική και αναπαλαιώνει μία ιαπωνική αγροικία 100 ετών.

LEXUS DESIGN AWARD 2021 – ΠΑΝΕΛ ΚΡΙΤΩΝ

JOE DOUCET

ΙΔΡΥΤΗΣ, JOE DOUCET X PARTNERS

Σχεδιαστής, επιχειρηματίας, εφευρέτης και δημιουργικός διευθυντής, ο Joe Doucet είναι ένα από τα πιο περιζήτητα δημιουργικά ταλέντα που εργάζονται σήμερα στην Αμερική. Τα έργα του είναι μία έξυπνη διασταύρωση μορφής και λειτουργίας, εκφράζοντας νοήματα και μηνύματα. Ο Doucet πιστεύει ότι η σχεδίαση και, το σημαντικότερο, η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης ενός σχεδιαστή μπορεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων όπως και στην αισθητική. Αυτή τη στιγμή είναι κάτοχος πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για σχέδια και εφευρέσεις του.

Έργα του Doucet έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο και έχει αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα World Technology Award for Design Innovation και πολλά Good Design Awards. Το 2017, ο Doucet ανακηρύχθηκε νικητής του Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award ως Product Designer—η υψηλότερη διάκριση στον τομέα αυτό. Επίσης αναδείχτηκε φιναλίστ στο θεσμό Designer of the Year 2019 από το περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης Dezeen, και κατέκτησε τον τίτλο Most Important Design Companies of 2019 της Fast Company.

 

MARIAM KAMARA

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ATELIER MASOMI

Η Mariam Kamara είναι Νιγηριανή αρχιτέκτων. Το 2014, η Kamara ίδρυσε το atelier masōmī, μία εταιρεία αρχιτεκτονικής και έρευνας, που πραγματεύεται μία ευρεία γκάμα δημόσιων, πολιτιστικών, οικιστικών, εμπορικών και αστικών project σχεδίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Religious-Secular Complex of Dandaji στη Νιγηρία, ένα συνεργατικό πολιτιστικό project με το Studio Chahar, απέσπασε το 2017 Gold LafargeHolcim Award για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και το 2018 Silver Global LafargeHolcim Award για τη Βιώσιμη Αρχιτεκτονική. Η Kamara εργάστηκε ως Adjunct Associate Professor στο Brown University και είναι κατ’ επανάληψη Κριτικός Αρχιτεκτονικής στο Rhode Island School of Design (R.I.S.D.)

Η Kamara πιστεύει ότι οι αρχιτέκτονες έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσα από τα έργα τους, γι’ αυτό και δημιουργεί χώρους που έχουν τα δύναμη να εξυψώνουν, να προσδίδουν αξία και να προσφέρουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Από το 2018, η Kamara είναι προστατευόμενη του Sir David Adjaye στο πλαίσιο του προγράμματος Rolex Mentor Protégé, και έχει αποσπάσει το 2019 Price Claus Award, το οποίο αναγνωρίζει δημιουργούς που έχουν θετική επίδραση στις κοινωνίες τους.  

SABINE MARCELIS

ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ / ΙΔΡΥΤΡΙΑ, STUDIO SABINE MARCELIS

Η Sabine Marcelis είναι Ολλανδή σχεδιάστρια που κάνει την πρακτική της από το λιμάνι του Ρότερνταμ. Αφού αποφοίτησε από την Design Academy του Eindhoven το 2011, η Marcelis ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη σχεδιάστρια προϊόντων, εγκαταστάσεων, ενώ ασχολήθηκε και με το χωροταξικό σχεδιασμό βάζοντας στην εξίσωση και τα χαρακτηριστικά των υλικών. Το έργο της χαρακτηρίζεται από καθαρές φόρμες που αναδεικνύουν τις ιδιότητες των υλικών.

Η Marcelis βάζει τη δική της ισχυρή αισθητική σφραγίδα στις συνεργασίες της με τους ειδικούς της βιομηχανίας. Αυτή η μέθοδος της επιτρέπει να παρεμβαίνει στη διαδικασία παραγωγής, διερευνώντας και πειραματιζόμενη με υλικά, ώστε να δημιουργεί έργα με πρωτοποριακά και συναρπαστικά οπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία είτε εκτίθενται σε μουσεία ή προορίζονται για εμπορικούς πελάτες και οίκους μόδας.

Η Sabine πρόσφατα κατέκτησε τα περιζήτητα βραβεία της Wallpaper ‘Designer of the year 2020’, The Elle Deco International Design award 2019 'Young designer of the year’ και ‘GQ Men of the year 2019’ International Artist of the year.

 

 

 

SPUTNIKO!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Η Sputniko! είναι γνωστή για τις κινηματογραφικές και πολυμεσικές εγκαταστάσεις της  που διερευνούν τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών. Έχει παρουσιάζει τα έργα της σε εκθέσεις όπως οι 2016 Setouchi Art Triennale, Milan International Design Triennale, Broken Nature (2019), Future and Arts at the Mori Art Museum (2019). Από το 2013 μέχρι το 2017, η Sputniko! ήταν επίκουρος καθηγήτρια στο MIT Media Lab, όπου δημιούργησε και διηύθυνε  την ομάδα έρευνας Design Fiction.  Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο τμήμα Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Τεχνών του Τόκιο.  Μέχρι σήμερα, έργα της περιλαμβάνονται στις μόνιμες συλλογές μουσείων όπως  το V&A και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του 21ου Αιώνα, Kanazawa.