1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA winner 2020
LEXUS DESIGN EVENTS

“OPEN SOURCE COMMUNITIES”

Το “Open Source Communities” της belltower απεσπασε το Grand Prix στο θεσμο Lexus Design Award 2020.

Η Lexus International ανακοίνωσε ότι η ομάδα BellTower από την Κένυα είναι η νικήτρια του Grand Prix στο θεσμό Lexus Design Award 2020. Η πρόταση της BellTower, με τίτλο “Open Source Communities” απέσπασε το πολυπόθητο βραβείο, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περίπου 2.042 συνολικές συμμετοχές που υποβλήθηκαν από 79 χώρες. Τα κριτήρια για την απόφαση της κριτικής επιτροπής της φετινής 8ης έκδοσης των Βραβείων συνοψίζονται στις τρεις πρωταρχικές αρχές της μάρκας Lexus: ‘Προβλέπω’, ‘Καινοτομώ’ και ‘Γοητεύω’ στην προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο.

Το βραβευμένο project “Open Source Communities” δίνει απάντηση σε προκλήσεις που συχνά συναντώνται σε αναπτυσσόμενες χώρες, χρησιμοποιώντας έξυπνο σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία προσιτών κοινοτήτων με βιώσιμους, καθαρούς υδάτινους πόρους. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο John Brian Kamau δήλωσε “Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς ως BellTower, να βρεθούμε ανάμεσα στους 6 φιναλίστ και στη συνέχεια να κερδίσουμε το Grand Prix του Lexus Design Award 2020. Το ταξίδι μας ξεκίνησε με πολλές προκλήσεις. Ωστόσο, επιμείναμε θέλοντας να παρουσιάσουμε τη φιλόδοξη ιδέα μας. Αυτή η εμπειρία μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα ζωής. Όλα τα μελλοντικά μας σχέδια θα είναι ευθυγραμμισμένα με τις βασικές αρχές που μάθαμε στους κόλπους της Οικογένειας Lexus."

Δεδομένων των φετινών πρωτοφανών συνθηκών, η Lexus καινοτόμησε, δημιουργώντας την πρώτη εικονική κριτική επιτροπή στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που υποστηρίζει και γαλουχεί την επόμενη γενιά δημιουργικών ταλέντων. Ο νικητής του Grand Prix ανακοινώθηκε αφού ο καθένας από τους έξι διεθνείς φιναλίστ παρουσιάστηκε ενώπιον της έγκριτης Κριτικής Επιτροπής, εξηγώντας με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε ένα Καλύτερο Αύριο. Οι τέσσερις μέντορες του προγράμματος, που υποστήριξαν και καθοδήγησαν τους φιναλίστ επί έξι μήνες, ήταν επίσης σε ετοιμότητα εν όψει του μεγάλου τελικού του Lexus Design Award 2020.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της επιτροπής, η κριτής του προγράμματος και Ιδρυτική Διευθύντρια του Studio Gang, Jeanne Gang δήλωσε, " Σε διάφορες χρονικές περιόδους, μία σχεδίαση έχει βραβευτεί για την πρωτοτυπία, την εξαιρετική λειτουργικότητα, ακόμα και για το χιουμοριστικό πνεύμα ή την ευφυΐα της. Αλλά σήμερα, με τον κόσμο μας να μαστίζεται από τα τεράστια θέματα της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας, είναι επιτακτική ή ανάγκη για συστηματικές σχεδιαστικές λύσεις. Οι νικητές του Grand-Prix επεκτείνουν το δικό μας ορισμό της σχεδίασης, συμπεριλαμβάνοντας λύσεις χρηματοδότησης για κοινοτικά project και αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία που έχει το καθαρό πόσιμο νερό για την ευημερία των πολιτών. Προτείνοντας λύσεις για την υλοποίηση και οικονομική υποστήριξη του project, οι σχεδιαστές διευρύνουν τους ορίζοντές μας ως προς τον τρέχοντα και τον μελλοντικό ορισμό της σχεδίασης. Μπορεί το project να είναι μία συσκευή για τη συλλογή και αποθήκευση βρόχινου νερού για ασφαλή κατανάλωση, ωστόσο παράλληλα είναι ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο δράσης για την εμψύχωση μιας κοινότητας.”

Η Lexus εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της προς τους έξι φιναλίστ του Lexus Design Award 2020 για τη σκληρή δουλειά τους και είναι ευγνώμων για το πάθος και την αφοσίωση των μελών της κριτικής επιτροπής, Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda, και Simon Humphries και των μεντόρων Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin, και Shohei Shigematsu.

Το τρόπαιο που δόθηκε στο νικητή σχεδιάστηκε από τον Hideki Yoshimoto, που κατέκτησε το Lexus Design Award 2013 και ήδη καταξιωμένο επαγγελματία σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο. Όπως δήλωσε ο Yoshimoto, "Αυτό το τρόπαιο θα εκπροσωπεί το Βραβείο τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σχήμα απλό και αξιοπρεπές, ανεπιτήδευτο, σε ένα σχέδιο που είναι τολμηρό και διακριτικό ταυτόχρονα. Οι τεχνίτες λαξεύουν το τρόπαιο από καπνισμένο ξύλο και βερνίκι που κατασκευάζεται με παραδοσιακό στυλ Kawatsura από την Επαρχία Akita στην Ιαπωνία. Ως ένα χειροποίητο προϊόν κάθε τρόπαιο περικλείει καρδιά και ψυχή, αποπνέοντας το δημιουργικό πάθος του νικητή"

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.lexusdesignaward.com
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλλουν τις συμμετοχές τους για το Lexus Design Award 2021 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Διαβάστε τις λεπτομέρειες παρακάτω, στο website μας.
https://discoverlexus.com/highlights/entries-open-for-lexus-design-award-2021
Επίσημο Hashtag: #LexusDesignAward