1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. Lexus Design Awards 2023: Winners Announced
LEXUS DESIGN AWARD

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ LEXUS DESIGN AWARD

  • Επιλέχθηκαν τέσσερις νικητές από 2.068 συμμετοχές από 63 χώρες και περιφέρειες, για την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων μέσω του design
  • Οι νικητές θα αναπτύξουν πρωτότυπα έργα μέσα από συνεδρίες καθοδήγησης με δημιουργούς παγκοσμίου φήμης
  • Το κοινό θα βραβεύσει το αγαπημένο του έργο, μέσω του Βραβείου People’s Choice Award τον Απρίλιο

Η Lexus σήμερα ανακοίνωσε τις τέσσερις νικητήριες συμμετοχές του Lexus Design Award 2023, του διεθνούς διαγωνισμού σχεδιασμού που αναγνωρίζει τους ανερχόμενους δημιουργούς.

Η τριμελής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους Paola Antonelli, Karim Rashid και Simon Humphries, επέλεξε τους νικητές ανάμεσα σε 2.068 συμμετοχές από 63 χώρες και περιφέρειες. Τα κριτήρια για την επιλογή των νικητών βασίζονται στις θεμελιώδεις αρχές της Lexus για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα ευημερεί, και ενός καλύτερου μέλλοντος: Πρόβλεψη, Καινοτομία, Φαντασία και Ενίσχυση της Ευτυχίας.

Οι νικητήριες συμμετοχές για το 11ο Lexus Design Awards συνεχίζουν την παράδοση του θεσμού, που ασχολείται με θέματα και τάσεις της εποχής στα πλαίσια του τίτλου «Σχεδιασμός για Ένα Καλύτερο Αύριο». Οι τέσσερις προτάσεις που κέρδισαν την προσοχή των κριτών, έχουν ως στόχο την επίλυση ειδικών κοινωνικών θεμάτων, με το βλέμμα στις επερχόμενες δεκαετίες.

Μιλώντας για τον διαγωνισμό μετά την επιλογή των τεσσάρων νικητών, η κριτής Paola Antonelli σχολίασε, «Έχοντας υπηρετήσει την κριτική επιτροπή από το πρώτο κιόλας Lexus Design Awards, τρέφω μεγάλη εκτίμηση για τη γενναιοδωρία, το ταλέντο και την ενέργεια εκατοντάδων νέων σχεδιαστών από όλο τον κόσμο, και συνεχίζω να παρατηρώ την εξέλιξη του κόσμου του design, καθώς οι σχεδιαστές αυτοί υιοθετούν μια όλο και πιο πρωτοποριακή αλλά και ρεαλιστική ματιά, στην οποία εντάσσεται όχι μόνο η ανθρωπότητα, αλλά και η υπόλοιπη φύση».

LEXUS DESIGN AWARD

  • Fog-X του Pavels Hedström (Σουηδία, με έδρα την Δανία): Ένα ανοιγόμενο κινητό ενδιαίτημα που συλλέγει ομίχλη και την μετατρέπει σε πόσιμο νερό.
  • Print Clay Humidifier του Liu Jiaming (Κίνα): Μη ηλεκτρικός υγραντήρας τρισδιάστατης εκτύπωσης, κατασκευασμένος από ανακυκλωμένα κεραμικά.
  • Touch the Valley των Temporary Office (Σιγκαπούρη και Κίνα, έδρα στις ΗΠΑ): Ένα τρισδιάστατο παζλ που βοηθάει τα άτομα με προβλήματα όρασης να μάθουν για το φυσικό περιβάλλον.
  • Zero Bag των Kyeongho Park & Yejin Heo (Δημοκρατία της Κορέας): Συσκευασία ρούχων που διαλύεται στο νερό και λειτουργεί ως απορρυπαντικό που μπορεί να απομακρύνει τυχόν χημικές ουσίες από τα ρούχα.

Οι νικητές ξεκίνησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα mentoring στα μέσα Ιανουαρίου, στα πλαίσια του οποίου θα συνεργαστούν με τέσσερις δημιουργούς παγκοσμίου φήμης: τους Marjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki, και Sumayya Vally. Στόχος της διαδικασίας είναι να τελειοποιηθούν οι ιδέες των νικητών και να αναπτυχθούν πρωτότυπα έργα με βάση τις προτάσεις τους.

Η Marjan van Aubel, πρώτη φορά μέντορας του βραβείου, αναφέρει «Ζούμε σε δύσκολες εποχές, όπου κάθε σχέδιο που δημιουργούμε για το μέλλον πρέπει να αποδεικνύει ότι θα λειτουργεί και τα επόμενα χρόνια. Θα είναι δηλαδή κατάλληλο, πρακτικό και εφικτό; Ελπίζω να τους προσφέρω μια οπτική γωνία βιώσιιμη στο μέλλον. Για τα ανερχόμενα δημιουργικά ταλέντα, αυτός ο θεσμός αποτελεί εφαλτήριο καριέρας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που προσφέρω και εγώ σε αυτό!».

Την άνοιξη, η Lexus θα παρουσιάσει το πώς τα πρωτότυπα έργα των νικητών εξελίχθηκαν και άνθισαν μέσω της αλληλεπίδρασης με τους μέντορες. Επίσης, προκειμένου το Lexus Design Awards να γίνει γνωστό σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το κοινό θα κληθεί να λάβει μέρος στο People’s Choice Award. Το βραβείο αυτό θα επιτρέψει σε όλους να επιλέξουν μία από τις τέσσερις συμμετοχές, η οποία κατά τη γνώμη τους εκπροσωπεί καλύτερα τον Σχεδιασμό για ένα Καλύτερο Αύριο. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

LEXUS DESIGN AWARD

FOG-X

To Fog-X είναι ένα ανοιγόμενο κινητό ενδιαίτημα που έχει την ικανότητα να συλλέγει ομίχλη και να παράγει 10 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή νερού σε ξηρά περιβάλλοντα ανά τον κόσμο, όπου το νερό είναι σπάνιο αλλά απαραίτητο.
ΧΩΡΑ: ΣΟΥΗΔΙΑ, ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

PAVELS HEDSTRÖM

Ο Pavels Hedström ξεκίνησε την καριέρα του ως αρχιτέκτονας όταν ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Αρχιτεκτονική και τα Ακραία Περιβάλλοντα στη Βασιλική Ακαδημία της Δανίας - Αρχιτεκτονική, Συντήρηση. Εξερευνά τρόπους ολιστικής προσέγγισης σε υφιστάμενα οικοσυστήματα.
LEXUS DESIGN AWARD

PRINT CLAY HUMIDIFIER

Το Print Clay Humidifier είναι ένας βιώσιμος μη ηλεκτρικός υγραντήρας τρισδιάστατης εκτύπωσης, κατασκευασμένος από ανακυκλωμένα κεραμικά. Μπορεί να σταθεί αυτόνομα ή να στερεωθεί σε τοίχο ή παράθυρο, και συνεπώς είναι κατάλληλος για μικρούς χώρους. Η μοναδική του κατασκευή και μορφή ενισχύει την απορρόφηση νερού. Το σχέδιο είναι ταυτόχρονα λειτουργικό και κομψό.
ΧΩΡΑ: ΚΙΝΑ

JIAMING LIU

Ο Jiaming Liu είναι βιομηχανικός σχεδιαστής, το οποίου το όραμα είναι να φέρνει διαρκώς νέες προοπτικές στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σήμερα ασχολείται με τον διαπολιτισμικό και βιώσιμο σχεδιασμό. Γεννήθηκε στην Κίνα, όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές, και πρόσφατα έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο Folkwang University of the Arts.
LEXUS DESIGN AWARD

TOUCH THE VALLEY

 Αυτό το τρισδιάστατο τοπογραφικό παζλ μπορεί να συναρμολογηθεί από άτομα με προβλήματα όρασης, ταιριάζοντας τα κομμάτια με αντίστοιχο ανάγλυφο. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του παζλ τους βοηθάει να αντιληφθούν και να βιώσουν τον φυσικό κόσμο μέσω της αφής.
ΧΩΡΑ: VINCENT LAI (ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ), DOUGLAS LEE (ΚΑΝΑΔΑΣ), ΕΔΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

TEMPORARY OFFICE

Temporary Office ονομάζεται η σχεδιαστική ομάδα των Vincent Lai και Douglas Lee, αποφοίτων του University of California, Berkeley. Η ομάδα έχει ασχοληθεί με έργα που συνδυάζουν αρχιτεκτονική, δημόσιο χώρο, συντήρηση και σχεδιασμό προϊόντων. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην έρευνα και το ιστορικό προηγούμενο, η Temporary Office επιδιώκει να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στις εναλλασσόμενες ανάγκες του περιβάλλοντός μας με έναν λογικό αλλά και παιχνιδιάρικο τρόπο.
LEXUS DESIGN AWARD

ZERO BAG

Το Zero Bag είναι μια νέα συσκευασία ρούχων με απορρυπαντικά σε εμπριμέ χαρτί, επικολλημένα σε υδατοδιαλυτό πλαστικό. Αφού παραλάβουν τα ρούχα σε συσκευασία Zero Bag, οι αγοραστές θα πρέπει να πλύνουν τόσο τα ρούχα όσο και τη συσκευασία στο πλυντήριο, πριν τα φορέσουν για πρώτη φορά. Έτσι μειώνεται η περιττή χρήση υλικών συσκευασίας, και αφαιρούνται τυχόν χημικές ουσίες από τα ρούχα.
ΧΩΡΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

KYEONGHO PARK & YEJIN HEO

Οι Kyeongho Park και Yejin Heo είναι φοιτητές βιομηχανικού σχεδίου στην πανεπιστημιούπολη ERICA του Πανεπιστημίου της Hanyang στη Δημοκρατία της Κορέας.  Τους απασχολούν διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και αναζητούν λύσεις σχεδιασμού με επίκεντρο τους χρήστες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.lexusdesignaward.com

Επίσημο Hashtag: #lexusdesignaward