1. Discover Lexus
  2. Tattooed car

H LEXUS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τιμώντας την εξαιρετική τεχνική και την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνοτροπία, η Lexus προχώρησε την κατασκευή του πρώτου αυτοκινήτου με τατουάζ στον κόσμο. Αυτή η πραγματικά μοναδική έκδοση του μικρού SUV UX, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την κορυφαία Λονδρέζα tattoo artist, Claudia De Sabe.

Αυτή η πραγματικά μοναδική έκδοση του μικρού SUV UX, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από την κορυφαία Λονδρέζα tattoo artist, Claudia De Sabe.

Χρησιμοποιώντας ένα κατάλευκο αυτοκίνητο ως «καμβά», και ένα τρυπάνι Dremel αντί για τη λεπτή βελόνα των τατουάζ, η Claudia δημιούργησε ένα σαρωτικό σχέδιο με κυπρίνους κόι που καλύπτει ολόκληρο το μήκος του οχήματος. Τα κόι είναι ένα κλασικό μοτίβο της παραδοσιακής ιαπωνικής τέχνης, και αναπαριστούν τις ιδιότητες της καλοτυχίας και της επιμονής.

Η Claudia χρησιμοποίησε το εργαλείο Dremel για να απομακρύνει το επιφανειακό χρώμα και να αναδείξει το υποκείμενο μέταλλο, δημιουργώντας ένα περίπλοκο σχέδιο, και στη συνέχεια εφήρμοσε με το χέρι πέντε λίτρα χρώματος αυτοκινήτου υψηλής ποιότητας για να αναδείξει τις λεπτομέρειες. Σε μια τελευταία πινελιά, χρησιμοποίησε φύλλο χρυσού για να δημιουργήσει αντιθέσεις και να δώσει στο σχέδιο μια πιο τρισδιάστατη υφή, ενώ στη συνέχεια εφαρμόστηκε προστατευτική λάκα σε ολόκληρο το όχημα ώστε να μπορεί να βγει στον δρόμο.

Χρειάστηκαν έξι μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο, ξεκινώντας από το αρχικό σχέδιο, και η διαδικασία του τατουάζ πραγματοποιήθηκε σε πέντε οκτάωρα εντατικής δουλειάς. Ήταν σωματικά επίπονο, τόσο λόγω των δονήσεων από το τρυπάνι, όσο και της εργασίας με ένα αντικείμενο, που σε αντίθεση με το ανθρώπινο σώμα, δεν μπορούσε να τοποθετηθεί σε μια άνετη για τον καλλιτέχνη θέση όσο εξελισσόταν το σχέδιο. Σε αντίθεση με το ανθρώπινο τατουάζ, όπου τα μικρά λάθη μπορούν εύκολα να καλυφθούν ή να διορθωθούν με χρώμα, η χάραξη με το τρυπάνι απαιτούσε απόλυτη ακρίβεια.

Το τατουαρισμένο UX δεν έχει τιμή, αλλά εκτιμάται ότι το μοναδικό αυτό θα έργο θα κόστιζε πάνω από 120.000 λίρες Αγγλίας.

Ήταν η πρώτη φορά που η Claudia εφάρμοσε τις δεξιότητές της σε μέταλλο αντί για ανθρώπινο δέρμα, και διαπίστωσε ότι υπάρχουν ομοιότητες αλλά και νέες προκλήσεις σε αυτή τη μοναδική παραγγελία που της δόθηκε.

«Όταν κάνεις τατουάζ σε άνθρωπο, πρέπει να σκεφτείς τους μύες και τον ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Στο αυτοκίνητο, η πρόκληση είχε να κάνει με το πώς το σασί αλλάζει σχήμα πάνω στον σκελετό του αυτοκινήτου», αναφέρει η Claudia, την οποία βοήθησε στο έργο της ο ιαπωνικής καταγωγής σύζυγός της, Yaturo.

«Το καλύτερο πράγμα στην εφαρμογή τατουάζ στο Lexus UX, και ο λόγος που το αυτοκίνητο αυτό ήταν ιδανικό για το έργο, είναι το αεροδυναμικό του σχήμα. Τα πάντα, από τις γραμμές στο πλάι του σασί μέχρι το σχήμα των παραθύρων, είναι τόσο δυναμικά και τόσο όμορφα. Ήταν ιδανικό για το σχέδιο αλλά και για την όλη ιδέα», δηλώνει η Claudia, συνιδρύτρια του στούντιο τατουάζ Red Point στο Islington του Λονδίνου.

Το έργο αποτίνει φόρο τιμής στην τεχνική takumi που εφαρμόζεται σε κάθε Lexus, όπως αναδεικνύεται από τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες και τα άψογα φινιρίσματα που επιτυγχάνονται χάρη σε ανθρώπινες δεξιότητες που έχουν τελειοποιηθεί μετά από χρόνια αφοσιωμένης κατάρτισης. Με τον ίδιο τρόπο, η Lexus αναδεικνύει την παραδοσιακή ιαπωνική αισθητική στα σχέδια των οχημάτων της, σε στοιχεία όπως ο διάκοσμος της καμπίνας του UX, που θυμίζει χαρτί washi, και η απρόσκοπτη συγχώνευση του εσωτερικού με το εξωτερικό μέσω του παρμπρίζ, που απηχεί τα αρχιτεκτονικά στοιχεία engawa των ιαπωνικών κατοικιών.