1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA 2022 Winner
LEXUS DESIGN EVENTS

2022 ΝΙΚΗΤΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ LEXUS DESIGN GRAND PRIX

ΤΟΚΙΟ, Ιαπωνία (12 Μαΐου 2022) - Η Lexus ανακοίνωσε σήμερα ότι η κριτική επιτροπή επέλεξε το έργο «Rewind» της Poh Yun Ru ως τον νικητή Grand Prix του Lexus Design Awards 2022, στη δέκατη έκδοση του διαγωνισμού, με 1.726 συμμετοχές από 57 χώρες και περιφέρειες.

Ο θεσμός του Lexus Design Awards ιδρύθηκε το 2013, με αποστολή να υποστηρίζει και να αναδεικνύει σχεδιαστές στις αρχές της καριέρας τους, για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος και την ενίσχυση της ευτυχίας όλων μέσα από το design, με παράλληλη αναφορά στις τρεις θεμελιώδεις αρχές της μάρκας Lexus: Πρόβλεψη, Καινοτομία και Φαντασία. Ο νικητής Grand Prix, το έργο «Rewind», συμβάλλει σε ένα καλύτερο αύριο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να διεγείρει τη μνήμη των ανθρώπων που έχουν δυσκολία στην ανάκληση αναμνήσεων, για παράδειγμα λόγω άνοιας.

Οι έξι φιναλίστ που επιλέχθηκαν τον Ιανουάριο, αφιέρωσαν τρεις μήνες στην ανάπτυξη των καινοτόμων λύσεών τους, και στη δημιουργία πρωτότυπων έργων, υπό την ενθουσιώδη αλλά και εξειδικευμένη καθοδήγηση των Sam Baron, Joe Doucet, Yosuke Hayano και Sabine Marcelis. Η δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση από τους κορυφαίους δημιουργούς στον κόσμο, ήταν ευκαιρία ζωής για αυτά τα νέα ταλέντα. Η διαδικασία αυτή διευκόλυνε την εντυπωσιακή εξέλιξη των έργων των φιναλίστ, και ειδικότερα του βραβευμένου πλέον «Rewind».

Η Poh Yun Ru αναφέρει:

«Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη που το Rewind είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο να βελτιώσει τις ζωές ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την αδιάκοπη στήριξη που έλαβα από τους μέντορές μου, από την ομάδα αφοσιωμένων μηχανικών, προγραμματιστών, υγειονομικών και χρηστών που με πλαισιώνει. Αυτή η ευκαιρία που μου έδωσε το Lexus Design Awards, να μετατρέψω ένα πρότζεκτ σε ένα πραγματικό προϊόν, είναι πραγματικά εκπληκτική, και νιώθω πολύ ευτυχισμένη που γνώρισα και διδάχθηκα από τόσους παθιασμένους σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Ήταν ένα ταξίδι που μου προσέφερε ικανοποίηση και έμπνευση, και νιώθω ενθουσιασμένη που θα συνεχίσω να σχεδιάζω για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Το 2022, οι φιναλίστ είχαν και μια νέα ευκαιρία, να γνωριστούν προσωπικά με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, την αφρόκρεμα του κόσμου του design, τους Paola Antonelli, Anupama Kundoo, Bruce Mau και Simon Humphries, μετά την εκδήλωση για το 10ο Lexus Design Awards. Μετά τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, οι φιναλίστ άκουσαν σχόλια για το έργο τους, αλλά έλαβαν και συμβουλές σταδιοδρομίας και προτάσεις για την βελτίωσή τους. Αυτό το στοιχείο beta στην 10η επέτειο του Lexus Design Awards , αποδείχθηκε μία εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία.

Μετά τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής, και τα τέσσερα μέλη της προσέφεραν πολύτιμα σχόλια.

Η Paola Antonelli μίλησε για τη γενική σημασία του design στον σημερινό κόσμο: «Οι φιναλίστ του Lexus Design Awards 2022 προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε διαφορετικούς τομείς του design, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους τεχνολογίας, αλλά όλα με έναν κοινό παρονομαστή: τη φροντίδα. Τη φροντίδα για το περιβάλλον, τη φροντίδα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ιδιαίτερες δεξιότητες, τη φροντίδα για τις ανάγκες οικογενειών και κοινοτήτων, και άλλα πολλά. Αποδεικνύουν ότι σε μια εποχή έκτακτης ανάγκης στον κόσμο μας, ο χώρος του design μπορεί να προσφέρει προτάσεις ποιητικές και υπέροχες, αλλά ταυτόχρονα εφικτές και προσαρμόσιμες. Στα χέρια μεγάλων σχεδιαστών, το να κάνεις το σωστό - για την κοινωνία, το περιβάλλον, τον κόσμο - γίνεται κάτι που προσφέρει έμπνευση και ευτυχία».

Η Anupama Kundoo και ο Bruce Mau σχολίασαν το στοιχείο της καθοδήγησης που προσφέρει το Βραβείο:

«Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό του Lexus Design Awards, όπου οι ταλαντούχοι και οραματιστές σχεδιαστές εντοπίζονται και στη συνέχεια λαμβάνουν προσωπική υποστήριξη για την περαιτέρω εξέλιξή τους, μέσα από εξειδικευμένο mentoring», ανέφερε η Anupama Kundoo, ενώ ο Bruce Mau σχολίασε, «Η διαδικασία του Lexus Design Awards, όπου οι φιναλίστ συνεργάζονται με μέντορες από τον χώρο του design, είναι πραγματικά εξαιρετική. Και ο αντίκτυπος ήταν άμεσα ορατός στις τελικές συμμετοχές τους».

Ο Simon Humphries εξήρε όλους τους φιναλίστ για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους στην τήρηση των κριτηρίων συμμετοχής: «Η δύναμη της δημιουργικότητας και η ικανότητά της να εμπλουτίζει τις ζωές των ανθρώπων, δεν παύει να με εκπλήσσει, και οι φετινές συμμετοχές απλά επιβεβαίωσαν την άποψή μου. Συγχαρητήρια σε όλους τους φιναλίστ, που παρουσίασαν τόσο ευφάνταστες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα που πολλοί απλά θεωρούν ως δεδομένα».

Τα έργα των έξι φιναλίστ του Lexus Design Awards 2022 θα παρουσιαστούν στο περίπτερο της Lexus στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου 2022, την μεγαλύτερη εκδήλωση του design στον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

* Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την ιστοσελίδα LEXUS DESIGN AWARD.com

Επίσημο Hashtag: #lexusdesignaward