1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. 2023-judges-and-mentors
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

LEXUS DESIGN AWARD 2023 - ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Από αριστερά: Joe Doucet (Μέντορας), Paola Antonelli (Κριτής) © 2016 Marton Perlaki και Simon Humphries (Κριτής)

 

ΤΟΚΥΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022) - Η LEXUS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΤΟ LEXUS DESIGN AWARD 2023 ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ JOE DOUCET ΩΣ ΜΕΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ PAOLA ANTONELLI ΚΑΙ SIMON HUMPHRIES ΩΣ ΚΡΙΤΕΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΛΚΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ LEXUS DESIGN AWARD  - ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΝΤΟΡΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ.

Για την επίτευξη του οράματος αυτού, στο επίκεντρο του διαρκώς εξελισσόμενου προγράμματος του LEXUS DESIGN AWARD ανέκαθεν βρισκόταν η ιδέα του να προσφέρεται καθοδήγηση από τους κορυφαίους σχεδιαστές του κόσμου. Η νέα, απλοποιημένη και διευρυμένη εμπειρία mentoring του LEXUS DESIGN AWARD 2023 θα ξεκινήσει με την επιλογή τεσσάρων νικητών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν καθοδήγηση από σχεδιαστές παγκοσμίου φήμης. Με τέσσερις νικητές, οι μέντορες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε πιο πλούσιο διάλογο και να ενθαρρύνουν τη δημιουργική ανάπτυξη των νικητών μέσα από εξατομικευμένες συμβουλές, καθοδηγώντας παράλληλα την ωρίμανση του κάθε έργου.

Ο Joe Doucet, πολυβραβευμένος σχεδιαστής σε πολλούς τομείς, ο οποίος καθοδηγεί ανερχόμενα ταλέντα στο πρόγραμμα από το 2020, σχολιάζει: Έχοντας εμπλακεί στο πρόγραμμα του LEXUS DESIGN AWARD ως μέντορας τα τελευταία τρία χρόνια, έχω διαπιστώσει από κοντά τα μοναδικά οφέλη της δομής του προγράμματος. Από την πλευρά του μέντορα, έχουν την ευκαιρία να δούμε ταλέντα να ανθίζουν μπροστά στα μάτια μας. Είμαι πολύ ευγνώμων που έχω αυτόν τον ρόλο σε μια πραγματικά εποικοδομητική εμπειρία, όπου όλοι επωφελούμαστε από τη συνεργασία και την κοινή εξέλιξη».

Ο Joe Doucet προσφέρει τεράστια γνώση και εμπειρία στην αποστολή του, που είναι να εμπνέει και να καθοδηγεί τους νικητές. Μέσω της συνεχούς τελειοποίησης της διαδικασίας του mentoring, συνεχίζει να κερδίζει την ευγνωμοσύνη των συμμετεχόντων.

Η Paola Antonelli, επικεφαλής έφορος αρχιτεκτονικής και σχεδίου στο MoMA της Νέας Υόρκης, είναι άλλη μία απαραίτητη φιγούρα στην ιστορία του LEXUS DESIGN AWARD, που κατανοεί απόλυτα τους στόχους του προγράμματος. Από την ίδρυση του βραβείου, το 2013, παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα και απολαμβάνει την εμπειρία της αλληλεπίδρασης με φρέσκα ταλέντα. Για μία ακόμη φορά θα προσφέρει την τολμηρή οπτική και τη γνώση της, ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Ο έντονος προβληματισμός της σχετικά με τις ευθύνες και τις δυνατότητες του design, καθοδηγεί την αντίληψή της για τις δημιουργικές δυνατότητες της επόμενης γενιάς σχεδιαστών.

Ο Simon Humphries, επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού στις Toyota & Lexus, θα υπηρετήσει ξανά από τη θέση του κριτή, εκπροσωπώντας το όραμα της Lexus, τον Σχεδιασμό για ένα Καλύτερο Αύριο.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής και της ομάδας μεντόρων, που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αποτελούν κλειδί για την επίτευξη του σκοπού του LEXUS DESIGN AWARD 2023, που είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει την επόμενη γενιά δημιουργών. Σύντομα, η Lexus θα παρουσιάσει και τους υπόλοιπους διακεκριμένους δημιουργούς που θα συμπληρώσουν την κριτική επιτροπή και την ομάδα μεντόρων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δέχεται συμμετοχές για το Βραβείο από όλο τον κόσμο.

ΤΟ LEXUS DESIGN AWARD δέχεται αιτήσεις συμμετοχής έως τις 16 Οκτωβρίου 2022.

Για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, η Lexus θα πραγματοποιήσει ένα webinar καθοδήγησης για δημιουργούς σε όλο τον κόσμο που σκέφτονται να λάβουν μέρος στο LEXUS DESIGN AWARD, προκειμένου να κατανοήσουν βαθύτερα τον σκοπό και τα χαρακτηριστικά του βραβείου, αλλά και να μάθουν πώς θα πάρουν μέρος. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης αυτής, προηγούμενοι νικητές θα μιλήσουν για την προσωπική τους διαδρομή προς τη δημιουργική επιτυχία. Δηλώστε συμμετοχή για πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, και για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα.

 

WEBINAR ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ LEXUS DESIGN AWARD

  • Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: EDT 11:00 / PDT 8:00 / SGT 23:00 / CEST 17:00
  • Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου: EDT 23:00 / PDT 20:00 / SGT 11:00 / CEST 05:00
  • Απαιτείται προεγγραφή. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Για λεπτομέρειες και εγγραφή, δείτε https://forms.gle/UF4vipJrpW4YPsY39

 

* Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα LexusDesignAward.comOpens in new window
Επίσημο Hashtag: #lexusdesignaward

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ LEXUS DESIGN AWARD 2023

ΤΙΤΛΟΣ LEXUS DESIGN AWARD 2023
ΘΕΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 27 Ιουλίου – 16 Οκτωβρίου 2022
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Επαγγελματίες και ερασιτέχνες σχεδιαστές και φοιτητές σχεδιασμού από οποιαδήποτε χώρα ή περιφέρεια του κόσμου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ενήλικες (προσδιορίζεται από την ηλικία ενηλικίωσης στον τόπο κατοικίας τους) έως την ολοκλήρωση της περιόδου του διαγωνισμού.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Πώς συμβάλλει η πρόταση στην ενίσχυση της ευτυχίας όλων.

  • Πώς ενσωματώνονται στην πρόταση οι τρεις αρχές της μάρκας Lexus: Πρόβλεψη, Καινοτομία και Φαντασία.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ 

  • Πώς προβλέπει η ιδέα και η πρόταση τις παγκόσμιες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία του μέλλοντος;

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

  • Επιδεικνύει η πρόταση νέους τρόπους σκέψης και πρωτοτυπία στη σύλληψη και την εκτέλεσή της;

ΦΑΝΤΑΣΙΑ

  • Η πρόταση είναι συναρπαστική και εντυπωσιακή σε σύλληψη και εκτέλεση;
ΚΡΙΤΕΣ

Paola Antonelli

  • Επικεφαλής Έφορος, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού, MoMA, NY

Simon Humphries

  • Επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού, Toyota & Lexus

*Το τρίτο και τελευταίο μέλος της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Joe Doucet

  • Ιδρυτής, Joe Doucet x Partners

*Οι υπόλοιποι τρεις μέντορες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2022.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ Τέσσερις Νικητές
ΒΡΑΒΕΙΑ/ΠΡΟΝΟΜΙΑ
  • Τέσσερις νικητές θα λάβουν καθοδήγηση/mentoring - μια σειρά από συνεδρίες με μέντορες από διάφορα πεδία, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τους νικητές στο να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα.
  • Τέσσερις νικητές θα εξασφαλίσουν προβολή στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, που θα ενισχύσει την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.
  • Τέσσερις νικητές θα λάβουν επιχορήγηση ύψους έως 3 εκατομμύρια JPY για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των πρωτότυπων έργων και άλλων σχετικών εξόδων που αφορούν την εξέλιξη της ιδέας και του σχεδίου τους.
  • Τέσσερις νικητές θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, συμμετέχοντας σε προσωπικό διάλογο με τους κριτές του διαγωνισμού.

Δείτε τους επίσημους κανόνες για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Lexus International

LEXUS DESIGN AWARD 2023 ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Επικεφαλής Έφορος, Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού, MoMA, NY

Paola Antonelli

Η Paola Antonelli είναι Επικεφαλής Έφορος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, καθώς και πρώτη Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης του MoMA. Στόχος της είναι η προώθηση της ευρύτερης κατανόησης της έννοιας του design, έως ότου αναγνωριστεί παγκοσμίως η θετική επίδρασή του στη ζωή μας. Το έργο της διερευνά τον αντίκτυπο του σχεδίου στην καθημερινή εμπειρία, συχνά με τη χρήση παραγνωρισμένων αντικειμένων και πρακτικών, και συνδυάζοντας σχέδιο, αρχιτεκτονική, τέχνη, επιστήμη και τεχνολογία.

Έχει επιμεληθεί εκθέσεων, έχει συγγράψει βιβλία, παραδώσει διαλέξεις και διδάξει σε πολυάριθμες σχολές, μεταξύ αυτών και το Χάρβαρντ και το UCLA. Στις πιο πρόσφατες εκθέσεις και βιβλία της περιλαμβάνονται και τα εξής: Broken Nature, αφιερωμένο στην ιδέα του σχεδίου με στόχο την αποκατάσταση (η XXII Triennale του Μιλάνο). Material Ecology, σχετικά με το επαναστατικό έργο του αρχιτέκτονα Neri Oxman. και Never Alone, σχετικά με το διαδραστικό design και τα video games. Σήμερα ασχολείται με αρκετές νέες συνεδρίες για τη σειρά MoMA R&D Salons, και με τον λογαριασμό @design.emergency στο Instagram, σε συνεργασία με την κριτικό Alice Rawsthorn, με θέμα τον ρόλο του design κατά την πανδημία του Covid-19 και μετά από αυτήν. Το βιβλίο της Alice και της Paola, με τίτλο Design Emergency, δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022.

Επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού, Toyota & Lexus

Simon Humphries

Γεννήθηκε και σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής προϊόντων το 1988, πριν ενταχθεί στην Toyota Motor Corporation το 1994. Αρχικά εργάστηκε στον προηγμένο σχεδιασμό, και το 2002 έπαιξε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία και υλοποίηση των σχεδιαστικών φιλοσοφιών της Toyota (Vibrant Clarity) και της Lexus (L-finesse). Αφού διαχειρίστηκε διάφορα έργα προηγμένου σχεδιασμού και σχεδιασμού παραγωγής, διορίστηκε πρόεδρος του τμήματος ED2 (Toyota European Design Development), και η ομάδα του υλοποίησε διάφορα έργα με αντικείμενο τη μεταμόρφωση της Toyota σε εταιρία κινητικότητας. Το 2018, του ανατέθηκε ο ρόλος του επικεφαλής σχεδιασμού, τόσο στη Lexus όσο και στην Toyota.

Ως Επικεφαλής Παγκόσμιου Σχεδιασμού στην Lexus, επιδιώκει να προσδιορίσει τις μοναδικές αξίες της Lexus με τη μορφή μιας brand philosophy, ενσωματώνοντας μία σαφή πολιτισμική αναφορά στην ιαπωνική παράδοση της Lexus και οικοδομώντας μία σχεδιαστική κατεύθυνση με ενδιαφέρον για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την ξυλουργική, και αναπαλαιώνει μία αγροικία 100 ετών στην Ιαπωνία.

LEXUS DESIGN AWARD 2023 - ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Ιδρυτής, Joe Doucet x Partners

Joe Doucet

Ο Joe Doucet είναι σχεδιαστής, επιχειρηματίας, εφευρέτης και υπεύθυνος δημιουργικού, αλλά και ένα από τα πιο περιζήτητα δημιουργικά ταλέντα που εργάζονται στην Αμερική σήμερα. Το έργο του συνδυάζει επιδέξια τη λειτουργικότητα με την οπτική ελκυστικότητα, μεταφέροντας παράλληλα νοήματα και μηνύματα. Ο Doucet πιστεύει ότι το design, και κυρίως ο τρόπος σκέψης του σχεδιαστή, μπορούν να παίξουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων, καθώς και στην αισθητική. Διαθέτει πολυάριθμα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα σχέδια και τις εφευρέσεις του.

Το έργο του Doucet έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, και έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ άλλων ένα World Technology Award for Design Innovation και αρκετά Good Design Awards. Ο Doucet έλαβε το Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award για τον Σχεδιασμό Προϊόντων - πρόκειται για την ανώτερη τιμή στον τομέα του. Ήταν επίσης φιναλίστ στον διαγωνισμό Designer of the Year by Dezeen, και έχει λάβει το βραβείο Most Important Companies in Design από την Fast Company.

Η LEXUS

Η Lexus ιδρύθηκε το 1989, με ένα σεντάν-ναυαρχίδα και μία εμπειρία αγοράς που όρισαν σε σημαντικό βαθμό την ταυτότητα της βιομηχανίας πολυτελών αυτοκινήτων. Το 1998, η Lexus εισήγαγε την κατηγορία των πολυτελών SUV, με το λανσάρισμα του Lexus RX. Ηγέτης στις πωλήσεις πολυτελών υβριδικών αυτοκινήτων, η Lexus παρουσίασε το πρώτο πολυτελές υβριδικό στον κόσμο το 2006, και έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 2,02 εκατομμύρια υβριδικά οχήματα.

Η Lexus, μία παγκόσμια μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων με αδιάκοπη δέσμευση στον τολμηρό σχεδιασμό χωρίς συμβιβασμούς, στην εξαιρετική τεχνική και τις συναρπαστικές επιδόσεις, έχει αναπτύξει τη γκάμα της έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επόμενης γενιάς ιδιοκτητών πολυτελών αυτοκινήτων, και σήμερα έχει παρουσία σε πάνω από 90 χώρες/περιφέρειες ανά τον κόσμο.

Οι συνεργάτες της Lexus σε όλο τον κόσμο, είναι αφοσιωμένοι στη δημιουργία εκπληκτικών εμπειριών με την υπογραφή Lexus, που συναρπάζουν και αλλάζουν τον κόσμο.

 

ΤΟ LEXUS DESIGN AWARD

Το LEXUS DESIGN AWARD εγκαινιάστηκε το 2013. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που απευθύνεται σε ανερχόμενους δημιουργούς σε όλον τον κόσμο. Το Βραβείο επιδιώκει να συμβάλλει στην κοινωνία, υποστηρίζοντας τους δημιουργούς των οποίων τα έργα μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Τέσσερις νικητές έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δημιουργήσουν τα πρωτότυπα έργα τους με την καθοδήγηση κορυφαίων σχεδιαστών. Το LEXUS DESIGN AWARD προσφέρει προβολή στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία.