1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Time Exhibition At The Milan Design Week 2024
MILAN DESIGN WEEK 2024

Η LEXUS ΠΑΡΟΥΣΙAΖΕΙ ΤΟ «TIME» ΣΤΟ ΜΙΛAΝΟ

ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

 

  • Έκθεση με πρωτότυπα έργα, εμπνευσμένα από το ηλεκτρικό concept όχημα επόμενης γενιάς της Lexus, το LF-ZC
  • Μια συνεργασία με έργα του Hideki Yoshimoto/Tangent, νικητή του πρώτου Βραβείου Σχεδιασμού Lexus, του μουσικού και συνθέτη Keiichiro Shibuya και της solar designer Marjan van Aubel
  • Ανοιχτή στο κοινό στα Art Point και Art Garden του Superstudio Più στο Μιλάνο, via Tortona 27, έως τις 21 Απριλίου

Η Lexus αποκάλυψε σήμερα τη νέα της έκθεση, με τίτλο «Time», στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου, τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση για το design. Η έκθεση, με πρωτότυπες εγκαταστάσεις από διεθνείς καλλιτέχνες, είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 21 Απριλίου, στα Art Point και Art Garden του Superstudio Più στην Τορτόνα, την παγκοσμίου φήμης δημιουργική γειτονιά του Μιλάνου.

Η έκθεση «Time» απεικονίζει το όραμα της Lexus αναφορικά με το πώς η εφαρμογή καινοτομιών λογισμικού και ενέργειας θα βοηθήσει τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να προσφέρουν νέες δυνατότητες στους πελάτες και θα επιτρέπει στην πολυτέλεια να συνυπάρχει με το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα δύο σχεδιαστών με έμπνευση από το Lexus LF-ZC, ένα concept μοντέλο που διερευνά τις δυνατότητες ενός ηλεκτρικού οχήματος μπαταρίας (BEV) επόμενης γενιάς. Το «Beyond the Horizon» του Hideki Yoshimoto και του στούντιο Tangent συλλαμβάνει έναν κόσμο μελλοντικής κινητικότητας που

εξελίσσεται μέσω των καινοτομιών λογισμικού. Το έργο, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μουσικό και συνθέτη Keiichiro Shibuya, βυθίζει τον επισκέπτη στο φως και τον ήχο. Το «8 Minutes and 20 Seconds» είναι ένα νέο έργο της Marjan van Aubel, το οποίο συνδυάζει ηλιακή ενέργεια και τεχνολογία, σε αναζήτηση ενός μέλλοντος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Ο Simon Humphries, Chief Branding Officer της Lexus, αναφέρει: «Η Lexus ανέκαθεν αμφισβητούσε τις συμβάσεις της αυτοκινητιστικής πολυτέλειας, προσπαθώντας να διευρύνει τους ορίζοντες των προϊόντων και υπηρεσιών της, προκειμένου να δημιουργεί εμπειρίες που να ξεπερνούν τις προσδοκίες των πελατών της. Η έκθεση «Time» προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η εμπειρία και ο χρόνος είναι αδιαχώριστες έννοιες. Ο χρόνος δεν περνάει απλά - είναι η αφετηρία για κάθε ξεχωριστή εμπειρία. Η Lexus έχει μία σταθερά ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, και πιστεύουμε ότι το να προσφέρουμε στους ανθρώπους μοναδικές εμπειρίες σε μια εποχή όπου η τεχνολογία θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να προβλέπουν και να εξελίσσονται μαζί με τον πελάτη, ξεκινάει με τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στους ανθρώπους και τον ίδιο τον χρόνο».

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «BEYOND THE HORIZON»

 

Το «Beyond the Horizon» είναι μία διαδραστική εγκατάσταση εμπνευσμένη από ένα μέλλον όπου η προσωπική βιωματική αξία της κινητικότητας μπορεί να προσαρμοστεί στο άτομο, επικαιροποιώντας διαρκώς το λογισμικό του οχήματος ώστε να υπερβαίνει τον παραδοσιακό ρόλο του μέσου μεταφορά, μέσα από έναν ψηφιακό διάλογο με τον χρήστη.

Η διαδραστική εγκατάσταση περιλαμβάνει μια σειρά από γλυπτά ύψους δύο μέτρων. Παρότι μοιάζουν ομοιόμορφα, το καθένα εκπέμπει τον δικό του, μοναδικό φωτισμό, δημιουργώντας ξεχωριστές ατμόσφαιρες. Το LF-ZC είναι τοποθετημένο στο κέντρο του έργου, συμβολίζοντας την καινοτομία και τη μελλοντική κινητικότητα.

Ο σχεδιαστής Hideki Yoshimoto συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής με την παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική, σε ένα τεράστιο (ύψους τεσσάρων μέτρων και πλάτους 30 μέτρων) παραβάν, στο οποίο προβάλλονται διαρκώς εναλλασσόμενα τοπία. Το υλικό του βασίζεται στην 1500 ετών παράδοση του χαρτιού Echigen washi, γνωστού από τα παραβάν που χρησιμοποιούνται στα παραδοσιακά σπίτια της Ιαπωνίας. Εδώ, έχει κατασκευαστεί από ίνες μπαμπού, μια αναφορά στη χρήση του βιώσιμου αυτού υλικού στο εσωτερικό του LF-ZC, αλλά και στον γνωστό σεβασμό της Lexus για τις δεξιότητες των αρχιτεχνιτών.

Ο Keiichiro Shibuya συνέθεσε μία πρωτότυπη ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «Abstract Music», ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Μέσω του προγραμματισμού μιας τεράστιας ποσότητας ηχητικών δεδομένων, παράγονται ηχητικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο, μέσω 31 ηχείων που έχουν τοποθετηθεί στον εκθεσιακό χώρο. Καθώς οι ήχοι εξελίσσονται διαρκώς, κάθε στιγμή είναι διαφορετική. Η αλλαγή του ορίζοντα από την αυγή έως το σούρουπο, με το LF-ZC ως οδηγό για το μέλλον, συνδυάζεται με τα γλυπτά και τη μουσική, δημιουργώντας μία εξατομικευμένη διαδραστική εμπειρία.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «8 MINUTES AND 20 SECONDS»

 

Το έργο εκφράζει την αφοσίωση της Lexus στην προαγωγή της καινοτομίας στην κινητικότητα, τιμώντας τις δυνατότητες της ενέργειας και του λογισμικού μαζί με τον στόχο για την συνύπαρξη του ουδέτερου ενεργειακού αποτυπώματος και της πολυτέλειας. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μία αναπαράσταση του LF-ZC Concept σε κλίμακα, και χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια που συλλέγεται με βιολογικές φωτοβολταϊκές κυψέλες (OPV) και αποθηκεύεται σε ενσωματωμένες μπαταρίες. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η δυνητική μας συνέργεια με το φυσικό περιβάλλον, ώστε ο επισκέπτης να συμμετάσχει ενεργά στο όραμα αυτό για το μέλλον.

Το «8 Minutes and 20 Seconds», που παίρνει το όνομά του από τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει το φως από τον ήλιο στη γη, φαντάζεται το αυτοκίνητο τοποθετημένο ανάμεσα σε ολογραφικά δέντρα και έναν αντανακλαστικό καθιστικό χώρο, με έναν διαδραστικό ήλιο στο βάθος. Ο ήλιος αυτός, που αποτελείται από έναν κύκλο με 16 από τις ηλιακές λυχνίες Sonne της van Aubel, αλλάζει χρώμα όταν οι επισκέπτες αγγίζουν έναν αισθητήρα φτιαγμένο από ένα νέο ύφασμα από μπαμπού που έχει αναπτύξει η Lexus. Ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα που ενεργοποιεί μία προσωπική ανατολή του ηλίου για τον καθένα.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης φυσικούς ήχους, όπως το θρόισμα του μπαμπού - άλλη μία αναφορά στα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του LF-ZC, την έμπνευση πίσω από το έργο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ

Ημέρα Τύπου, 15 Απριλίου, 15:00-20:00

Ημέρες Κοινού, 16 έως 20 Απριλίου, 11:00-21:00, 21 Απριλίου 11:00-18:00

ΧΩΡΟΣ

Art Point και Art Garden, Superstudio Più, Via Tortona 27, 20144 - Μιλάνο, Ιταλία

ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Εγκατάσταση «Beyond the Horizon» του Hideki Yoshimoto/Tangent (Art Point)

Εγκατάσταση «8 Minutes 20 Seconds» της Marjan van Aubel (Art Garden)
ΠΡΟΦΙΛ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ

HIDEKI YOSHIMOTO

Ο Hideki Yoshimoto είναι σχεδιαστής, δημιουργικός διευθυντής και καθηγητής Project Associate Professor στο Ερευνητικό Κέντρο Εξελιγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Γεννήθηκε στην Επαρχία Wakayama το 1985 και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 2010. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε διδακτορικές σπουδές design engineering στο Royal College of Art του Λονδίνου το 2016.

O Yoshimoto ίδρυσε το στούντιο σχεδιασμού Tangent στο Λονδίνο το 2015. Το 2020, ίδρυσε μαζί με άλλους τον τομέα Advanced Art and Design στο Ερευνητικό Κέντρο Εξελιγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, διευρύνοντας παράλληλα το έργο του το Λονδίνο και το Τόκιο. Ειδικεύεται στη σταδιακή ενοποίηση του design και της μηχανικής, και έχει δημιουργήσει πολυάριθμα σχέδια και concepts για παγκοσμίου φήμης μάρκες πολυτελείας, ενώ ασχολείται με διάφορους τομείς, από την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων έως την αστική ανάπτυξη. 

CRAFT X TECH

Η διεθνής πρωτοβουλία Craft x Tech, που ίδρυσε πρόσφατα, συνδέει τις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές με τεχνολογίες αιχμής. Παρουσιάζει έργα τέχνης μέσα από συνεργασίες με παραδοσιακές τεχνικές, επιδιώκοντας την εξέλιξη και μεταλαμπάδευση της ιαπωνικής κουλτούρας.

Αξιοσημείωτα έργα του Yoshimoto: το γιγαντιαίο γκράφιτι «Orb» (2023) για το φεστιβάλ Tanegashima Space Art Festival. το «Dawn» (2023), που συνδυάζει παραδοσιακό φύλλο χρυσού «Kanazawa» με τεχνολογία επεξεργασίας με λέιζερ. η εγκατάσταση «Here» (2019) για το περίπτερο της Hermès στη διεθνή έκθεση ρολογιών πολυτελείας SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie). το γυάλινο γλυπτό «Rise» από την Wonderglass. το animation «Ascension» (2016) για την πρόσοψη του ψηλότερου πύργου στον κόσμο, του Burj al Khalifa. και το «Inaho» (2013), ένα concept φωτισμού εμπνευσμένο από την κίνηση των ορυζώνων, που κέρδισε το πρώτο Βραβείο Σχεδιασμού Lexus.

Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία στους τομείς του design και της μηχανικής, όπως μεταξύ άλλων το Βραβείο Αριστείας της Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης της Ιαπωνίας, η πιστοποίηση Super Creator από το IPA Unexplored Software Project, το Βραβείο Προαγωγής Πολιτισμού της Επαρχίας της Wakayama, το Βραβείο Σχεδιασμού Lexus και το βραβείο Reddot Design Concept Best of the Best.

ΠΡΟΦΙΛ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ

KEIICHIRO SHIBUYA

Ο μουσικοσυνθέτης Keiichiro Shibuya αποφοίτησε με πτυχίο στη σύνθεση από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Τόκιο, και σήμερα εργάζεται ανά τον κόσμο, με έδρες στο Τόκιο και το Παρίσι. Το έργο του περιλαμβάνει διάφορα είδη, από ηλεκτρονική μουσική τελευταίας τεχνολογίας μέχρι σόλο συνθέσεις για πιάνο, όπερα, soundtrack ταινιών, και ηχητικά installations. Το 2012 παρουσίασε την πρώτη Vocaloid όπερα, με τίτλο «THE END», που έκανε πρεμιέρα στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι,  με πρωταγωνίστρια την άνιμε φιγούρα Hatsune Miku και με κουστούμια του Marc Jacobs, που εργαζόταν τότε στην Louis Vuitton. Το 2018, ο Shibuya παρουσίασε την Android Opera® «Scary Beauty», στην οποία ένα ανδροειδές με τεχνητή νοημοσύνη διηύθυνε την ορχήστρα και τραγουδούσε. Το 2021, η όπερά του με τίτλο «Super Angels», έκανε πρεμιέρα στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο. Την επόμενη χρονιά παρουσίασε την Android Opera «MIRROR» στην Expo του Ντουμπάι. Η πλήρης έκδοσή της διάρκειας 70 λεπτών, έκανε πρεμιέρα στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι το 2023.

«MIDNIGHT SWAN»

Ο Shibuya έχει επίσης επενδύσει μουσικά αρκετές ταινίες: το 2020 έλαβε το Βραβείο Μουσικής στα 75α Βραβεία Κινηματογράφου Mainichi, και τιμήθηκε στα 30ά Βραβεία Κριτικών Κινηματογράφου της Ιαπωνίας για την ταινία «Midnight Swan». Μέσα από τα έργα του, ο Shibuya αμφισβητεί τα όρια της τεχνολογίας, την ζωής και του θανάτου.
ΠΡΟΦΙΛ ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑΣ

MARJAN VAN AUBEL

Η Marjan van Aubel είναι μία Ολλανδή solar designer, της οποίας το έργο εξερευνά καινοτομίες που συνδυάζουν την ηλιακή ακτινοβολία και την τεχνολογία, για ένα βιώσιμο μέλλον. Το Marjan van Aubel Studio δραστηριοποιείται δημιουργικά για την ένταξη της ηλιακής ενέργειας στην καθημερινότητα, και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία. Το όραμα της van Aubel είναι να δημιουργήσει ένα μέλλον που θα συνδυάζει τη βιωσιμότητα, το design και την ηλιακή τεχνολογία. Μέσω του solar design, στοχεύει να επιφέρει διαρκείς αλλαγές, εντάσσοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη ζωή των ανθρώπων, μέσα από κτίρια και αντικείμενα, ώστε να είναι πιο προσβάσιμη.

Το πάθος της ευθυγραμμίζεται με την ιστορία της Lexus και τον στόχο της για ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας που θα προσφέρουν βιωματική αξία ως οικεία στοιχεία στη ζωή των ανθρώπων, οδηγώντας τελικά σε μία κοινωνία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Στα σημαντικότερα έργα της συγκαταλέγονται τα Sunne, Current Table, Power Plant και η οροφή του περιπτέρου της Ολλανδίας στην Παγκόσμια Έκθεση του 2020 στο Ντουμπάι. Η Van Aubel ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Rietveld Academy Design Lab (2009) και το 2012 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στον σχεδιασμό προϊόντων από το Royal College of Art. Έχει συνεργαστεί με εταιρίες όπως οι COS, Timberland και Swarovski, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της μετάβασης προς την ηλιακή ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο.