1. Discover Lexus
  2. Milan Design Week 2022
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ

LEXUS: SPARKS OF TOMORROW

Η Lexus αποκάλυψε το έκθεμά της στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου 2022, αναδεικνύοντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας και αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Lexus στη βιωσιμότητα.

Η φετινή εκδήλωση, με τίτλο Lexus: Sparks of Tomorrow, ήταν ένα τρίπτυχο σχεδιαστικών εξερευνήσεων, εμπνευσμένων συνολικά από την ανθρωποκεντρική και προσανατολισμένη στο μέλλον προσέγγιση της Lexus στον σχεδιασμό. Το συναρπαστικό και ελκυστικό Lexus: Sparks of Tomorrow, περιλάμβανε μία καθηλωτική εγκατάσταση του βραβευμένου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Germane Barnes σε συνεργασία με το στούντιο φωτισμού Aqua Creations, νέα πρωτότυπα έργα από τους φιναλίστ του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2022, και έργα των σπουδαστών του Royal College of Art του Λονδίνου, με θέμα ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέψαμε στην Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνου με μία απίστευτη σειρά έργων που αναδεικνύουν το σχεδιασμό επόμενης γενιάς αλλά και τη δέσμευσή μας, εδώ στη Lexus, στο να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μέσα από την τεχνολογία, την τεχνική και την καινοτομία», σχολίασε ο Brian Bolain, επικεφαλής παγκόσμιου μάρκετινγκ στη Lexus. «Ήταν ιδιαίτερη χαρά μας που μπορέσαμε να παρουσιάσουμε το έργο των φιναλίστ του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2022 και των σπουδαστών του Royal College of Art, στα πλαίσια της εγκατάστασης ON του Germane Barnes, εδώ στη δεύτερη έκδοσή του σε συνεργασία με το στούντιο φωτισμού Aqua Creations. Ήταν υπέροχο να βλέπει κανείς πώς αλληλεπίδρασε το κοινό με την παρουσίαση της Lexus, και έκανε δικό του το όραμά μας για το μέλλον».

Η εγκατάσταση ΟΝ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Lexus και τον Germane Barnes, παρουσίασε ένα όραμα για ένα ηλεκτρισμένο, ανθρωποκεντρικό μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Επίκεντρο του εκθέματος ήταν το Lexus RZ, το πρώτο Lexus με αποκλειστικά ηλεκτρική μπαταρία. Η απόδοση του οχήματος, ως ένα συρμάτινο πλαίσιο που αιωρούνταν ακριβώς πάνω από το έδαφος, ανέδειξε το όραμα της Lexus για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, φέρνοντας στο προσκήνιο και αγκαλιάζοντας τις έννοιες του ηλεκτρισμού, της τεχνολογίας και του εξατομικευμένου σχεδιασμού. Ο φωτισμός του RZ έγινε με τη συλλογή πολύχρωμων κρεμαστών φωτιστικών από μετάξι, τα Code 130° της Aqua Creations, τα οποία προσέθεσαν μία απτή ιδιότητα στην καθηλωτική εγκατάσταση, αντανακλώντας το όραμα της Lexus για την πραγματοποίηση του οράματός της για ουδετερότητα άνθρακα στο μέλλον. Η εγκατάσταση συνοδευόταν από μία περιοχή lounge με εκθέματα από τη συλλογή φωτισμού ToTeM της Aqua Creations.

«Ήταν συναρπαστικό που μπορέσαμε να επαναλάβουμε την εγκατάσταση ΟΝ μαζί με τη Lexus, και να φέρουμε το έκθεμα στο Μιλάνο», αναφέρει ο Germane Barnes, επικεφαλής του Studio Barnes. «Στο αρχικό ΟΝ είχαμε χρησιμοποιήσει το LF-Z, ένα concept αυτοκίνητο που συμβόλιζε την πορεία προς την ουδετερότητα άνθρακα.  Τώρα, με το RZ, εξερευνήσαμε την εξέλιξη από την ιδέα μέχρι την πραγματικότητα, και συνεργαστήκαμε με την Aqua Creations για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εμποτισμένο με μία αυξημένη αίσθηση υλικότητας.  Το να σχεδιάζω για ένα μέλλον συνεργατικό, βιώσιμο, δίκαιο, που δίνει προτεραιότητα στις μοναδικές εμπειρίες των ατόμων, είναι ταυτόχρονα μία κινητήριος δύναμη για τη δουλειά μου, και μία συναρπαστική συνέργεια με τους σχεδιαστές που αναδεικνύει το Sparks of Tomorrow».

Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψουν το έργο των έξι πολλά υποσχόμενων φιναλίστ του ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2022. Οι φιναλίστ επιλέχθηκαν από μια επιτροπή από εξέχουσες προσωπικότητες του design, για τις πρωτότυπες λύσεις που προτείνουν για ένα καλύτερο αύριο, οι οποίες ενσωματώνουν τις τρεις βασικές αρχές της μάρκας Lexus - Πρόβλεψη, Καινοτομία και Φαντασία, ενώ παράλληλα ενισχύουν απρόσκοπτα την ευτυχία του συνόλου. Για τρεις μήνες, οι φιναλίστ ανέπτυξαν τις πρωτότυπες προτάσεις τους και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα, υπό την ενθουσιώδη καθοδήγηση των εξειδικευμένων μεντόρων τους. Η δυνατότητα να λάβουν καθοδήγηση από τους κορυφαίους δημιουργούς στον κόσμο, ήταν ευκαιρία ζωής για αυτά τα νέα ταλέντα, και αναγνωρίζεται ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του Βραβείου.

Η παρουσίαση της Lexus περιλάμβανε επίσης έργα σπουδαστών, με θέμα τις ριζοσπαστικές νέες ιδέες για πολυτελή μέσα μεταφοράς, στα πλαίσια ενός δημιουργικού προγράμματος που χρηματοδότησε η Lexus, με τίτλο «2040: The Soul of Future Premium», για το Royal College of Art του Λονδίνου.  Το έργο ζητούσε από τους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Κέντρου Ευφυούς Σχεδιασμού Κινητικότητας (IMDC) του Κολεγίου, να διερευνήσουν νέες σχεδιαστικές προτάσεις για οχήματα που θα ανταποκρίνονται στις αλλαγές της ευρωπαϊκής αστικής ζωής και κοινωνίας, και θα αναθεωρούν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Lexus ως μάρκα πολυτελούς κινητικότητας. Το εξαμηνιαίο πρόγραμμα περιλάμβανε συνεδρίες καθοδήγησης και αξιολόγησης με τους Ian Cartabiano και Lance Scott, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, αντίστοιχα, του ED2, του ευρωπαϊκού στούντιο σχεδιασμού της Lexus, καθώς και με τον Καθ. Dale Harrow, Πρόεδρο του IMDC, και τον Δρα Chris Thorpe, Επικεφαλής του Προγράμματος Ευφυούς Κινητικότητας του RCA.

Ο Germane Barnes

Ο Germane Barnes είναι διευθυντής του Studio Barnes, και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Το στούντιο του Barnes διερευνά τη σύνδεση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την ταυτότητα, εξετάζοντας το κοινωνικό και πολιτικό έργο της αρχιτεκτονικής μέσα από την ιστορική έρευνα και τη σχεδιαστική εικασία.  Πιστεύοντας ένθερμα ότι ο σχεδιασμός είναι μία κοινόχρηστη διαδικασία, προσεγγίζει κάθε προϋπόθεση που τίθεται για ένα έργο, ως μια ευκαιρία για μεταμόρφωση.

Έχει αναγνωριστεί με τα εξής βραβεία: 2021 United States Artists Fellowship, 2021 Wheelwright Prize, 2021 Architectural League Prize for Young Architects and Designers, και είναι 2021-2022 Rome Prize Fellow στην Αμερικανική Ακαδημία της Ρώμης.