Ancient craft meets new design hero

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS

Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ DESIGN

Στη συλλογή CRAFTED FOR LEXUS, οι δοκιμασμένες τεχνοτροπίες συναντούν το σύγχρονο design και διαμορφώνουν μια μοναδική συλλογή ειδών. Στην γκάμα μας που συνεχώς εξελίσσεται, μόλις προστέθηκαν δύο ολοκαίνουρια είδη.
"Θα μας άρεσε πολύ να δούμε τα χειροποίητα προϊόντα μας να ωθούν τους νέους να ασχοληθούν με τις παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα", εξηγούν οι Hiromichi Yumoto και Takefumi Momose της SEE SEE, μιας ιαπωνικής μάρκας ειδών οικιακής χρήσης που εξειδικεύεται στην πατροπαράδοτη τεχνική Hikimono. Η τέχνη του Hikimono, της οποίας οι ρίζες ανάγονται στην εποχή Yayoi, απαντάται στην επαρχία του Shizuoka, όπου τεχνίτες όπως ο Momose και σχεδιαστές όπως ο Yumoto συνεργάζονται για τη δημιουργία στρογγυλών ξύλινων δοχείων και μπολ χρησιμοποιώντας τροχούς και τόρνους. "Η μάρκα μας προσφέρει μία ποιότητα που επιτυγχάνεται μόνο χάρη σε έναν παραδοσιακό, αναλογικό τρόπο εργασίας. Ωστόσο, το κάθε ένα από τα δημιουργήματά μας έχει σύγχρονο design, το οποίο είναι ελκυστικό σε ένα παγκόσμιο, μοντέρνο κοινό".
Από το λανσάρισμα της πρώτης συλλογής CRAFTED FOR LEXUS το 2013, η Lexus έχει ως αποστολή της να παρουσιάζει στον κόσμο ιστορικές τεχνοτροπίες με σύγχρονη ποιότητα - όπως τα αντικείμενα Hikimono της μάρκας SEE SEE. Η σειρά, που αποτίνει φόρο τιμής σε μια νέα γενιά άρτια εκπαιδευμένων αρχιτεχνιτών, αποτελείται από αποκλειστικά είδη lifestyle και αντανακλά τη διαρκή δέσμευση της Lexus στην κορυφαία τεχνική και το design. Ο κατάλογος περιλαμβάνει από χειροποίητα κεραμικά One Kilm και εσάρπες της Niime Tamaki, έως μινιμαλιστικά φωτιστικά γραφείου Bsize και χειροποίητα γυαλιά ηλίου Kaneko Optical. Τα είδη πωλούνται και παρουσιάζονται στα INTERSECT BY LEXUS σε Τόκιο και Ντουμπάι, και σύντομα στον ολοκαίνουριο χώρο της εταιρείας στην Νέα Υόρκη. Πρόσφατα, στην όλο και μεγαλύτερη σειρά ιαπωνικών ειδών προστέθηκε ένας δίσκος Hikimono της SEE SEE.
        Ancient Craft full width image 1
"Όταν ξεκίνησα να σκέφτομαι το έργο αυτό, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να φτιάξουμε ένα δοχείο Hikimono ορμώμενοι από ένα από τα σημαντικότατα στοιχεία της Lexus: την τραπεζοειδή μάσκα", αναφέρει ο Yumoto. Έτσι, ο Yumoto (το σχεδιαστικό μυαλό της SEE SEE) και ο Momose (ο τεχνίτης, που κατασκευάζει ακόμη και τις δικές του λεπίδες και τα μηχανήματα) ανέπτυξαν τον ειδικό δίσκο Hikimono για τη σειρά CRAFTED FOR LEXUS.
Στα πλαίσια της κατασκευής αυτού του μοναδικού ξύλινου αντικειμένου, ο Momose δημιούργησε ένα σκαρίφημα με βάση το σχέδιο του Yumoto, και στη συνέχεια κατασκεύασε ένα πρωτότυπο. Έπειτα προσάρμοσαν το μέγεθος και τη μορφή μέχρι να είναι και οι δύο ικανοποιημένοι. "Προσπάθησα πολύ να πετύχω το σωστό βάθος στα ανάγλυφα ώστε να θυμίζουν τις όμορφες γραμμές της τραπεζοειδούς μάσκας", εξηγεί ο Momose. "Συνήθως, τα είδη Hikimono έχουν ανάγλυφα μόνο από τη μία πλευρά, αλλά ο δίσκος μας έχει ανάγλυφα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά".
Το δίδυμο συνεργάστηκε με τεχνίτες βαφής με τσάι, δίνοντας στο ανάγλυφο ξύλινο δοχείο μια έντονη μαύρη απόχρωση. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει υπέροχα τις αναλογίες του λευκού ξύλου μελίας που φαίνεται μέσα από τη φυσική βαφή. "Ήταν σημαντικό για εμάς να αποδώσουμε την αίσθηση πολυτέλειας για την οποία είναι γνωστή η Lexus", αναφέρει ο Yumoto. "Τα είδη Hikimono φαίνονται λιγότερο πολυτελή λόγω των νερών του ξύλου, και γι' αυτό προσθέσαμε την τεχνική της βαφής, που δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας. Το φινίρισμα και το μοναδικό μοτίβο του δίσκου μας θυμίζουν την πολυτέλεια και την τελειότητα της μάρκας Lexus".
Εκτός από τον δίσκο της SEE SEE, η Lexus έχει προσθέσει ένα ακόμη είδος στη σειρά CRAFTED FOR LEXUS: ένα διάφανο και ένα τιρκουάζ ποτήρι της Studio Kobin, που διατίθενται σε δύο διαφορετικά μεγέθη. Ο τεχνίτης πίσω από τη μάρκα Studio Kobin, Toshiyasu Nakamura, που εδρεύει στην επαρχία Fukuoka, δουλεύει με γυαλί Kiriko - μια παραδοσιακή τεχνική όπου εφαρμόζονται έντονα χρώματα και περίτεχνα σχέδια στην παραγωγή γυάλινων ποτηριών και διακοσμητικών αντικειμένων. "Συνήθως το γυαλί Kiriko διατίθεται σε έντονα χρώματα όπως μπλε ή κόκκινο, αλλά εγώ επέλεξα το διάφανο και το τιρκουάζ για να δώσω μια ήρεμη, αρμονική αίσθηση", εξηγεί ο Nakamura. Ο Nakamura, που ξεκίνησε από την ξυλογλυπτική, συνηθίζει να κάνει τα πράγματα διαφορετικά από τους άλλους τεχνίτες Kiriko, προσθέτοντας τη δική του πινελιά σε όλα του τα σχέδια. "Κόβω το γυαλί με τον ίδιο τρόπο που θα σκάλιζα το ξύλο", λέει ο Nakamura. "Οι περισσότεροι τεχνίτες Kiriko χειρίζονται το γυαλί με μεγάλη προσοχή, ακολουθώντας γραμμές που έχουν χαράξει από πριν. Εγώ πάλι σκαλίζω το γυαλί ελεύθερα, όπως θα έκανε ένας ξυλογλύπτης. Έτσι έχει γίνει το στυλ μου."
Η τεχνική Kiriko, μια μοναδική ιαπωνική τεχνική χάραξης ντελικάτων σχεδίων σε γυαλί - με χρώμα - δημιουργεί εντυπωσιακές αντανακλάσεις ανάλογο με τη γωνία του φωτός αλλά και του βλέμματος του θεατή.
        Ancient craft gallery 5
Για τη συνεργασία με το CRAFTED FOR LEXUS, η Studio Kobin άντλησε έμπνευση από το εντυπωσιακό εσωτερικό του Lexus LS, που διαθέτει λεπτομέρειες από ανάγλυφο γυαλί, τις οποίες δημιούργησε ο Nakamura και άλλοι τεχνίτες Kiriko. Τα πολυάριθμα μοναδικά στοιχεία μέσα στο LS υπενθυμίζουν το επίπεδο της τεχνοτροπίας takumi στα Lexus: για το LS, η μάρκα χρησιμοποιεί ειδικό γυαλί Kiriko για τη διακόσμηση του εσωτερικού των θυρών, το οποίο είναι υπέροχα ντελικάτο αλλά και δυνατό, χάρη στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες ενίσχυσης του γυαλιού.

ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το σχέδιο του διάφανου και του τιρκουάζ ποτηριού της Studio Kobin είναι το ίδιο με αυτό του διακοσμητικού στο LS, αντανακλώντας την κίνηση και μοναδική λάμψη του. "Ζήτησα από ειδικούς τεχνίτες να δημιουργήσουν το φυσητό γυαλί, δίνοντας μοναδικό σχήμα σε κάθε αντικείμενο", αναφέρει ο Nakamura. "Κανένα ποτήρι δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο, γιατί προσαρμόζω το σχήμα, το πάχος των γραμμών και τη γωνία κοπής ανάλογα με το σχήμα".

Είτε μιλάμε για ξυλογλυπτική Hikimono είτε για γυαλί Kiriko, ο δίσκος της SEE SEE και τα ποτήρια της Studio Kobin είναι πλούσια σε ιστορία, μια ιστορία που μπορούν να αφηγηθούν μόνο τα μοναδικής τεχνοτροπίας είδη. Είναι πραγματικά χειροποίητα και αποτελούν μοναδικά παραδείγματα της καλύτερης τεχνοτροπίας του είδους τους - και εξαιρετικές προσθήκες στη συλλογή CRAFTED FOR LEXUS.