1. Discover Lexus
  2. Design
  3. Lexus Design Awards
  4. LDA finalists 2020
LEXUS DESIGN EVENTS

ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ LEXUS 2020 - ΕΞΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

 

ΤΟΚΙΟ, Ιαπωνία (29 Ιανουαρίου 2020) - Σήμερα η Lexus ανακοίνωσε τους έξι φιναλίστ για το Βραβείο Σχεδιασμού Lexus 2020, που θα λάβουν καθοδήγηση από διάσημους ηγέτες του design και χρηματοδότηση έως και 3.000.000 γιεν (περίπου € 25.000) για να δημιουργήσουν λειτουργικά πρωτότυπα των σχεδίων τους. Οι φιναλίστ προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ευρώπη, το Πακιστάν και την Κένυα, και επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 2.042 συμμετοχές (αριθμός-ρεκόρ) από 79 χώρες. Το Βραβείο Σχεδιασμού Lexus, το οποίο απονέμεται για όγδοη χρονιά φέτος, αποτελεί μία μοναδική πλατφόρμα που επιτρέπει σε νέους δημιουργούς να αναδεικνύουν και αναπτύσσουν τα ταλέντα τους. Οι προτάσεις επιλέχθηκαν με βάση το κατά πόσο εκφράζουν τις τρεις βασικές αρχές της μάρκας Lexus: Πρόβλεψη, Καινοτομία και Φαντασία, με έμφαση στον σχεδιασμό που οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο.

BIO.SCALES

tSUTHERLIN SANTOS - ΗΠΑ

 

 Τα Bio.Scales είναι βιοπολυμερικά φίλτρα φτιαγμένα από φυσικά, οικολογικά υλικά, σχεδιασμένα έτσι ώστε να αφαιρούν τον άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις από την ατμόσφαιρα. Αυτό το αρθρωτό σύστημα, προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, μπορεί να διαμορφωθεί και να προσαρμοστεί, προσφέροντας βελτιωμένη ποιότητα αέρα σε κάθε χώρο διαβίωσης.

Οι Paul και Garrett Sutherlin Santo είναι σχεδιαστές από την πόλη του Λος Άντζελες. Το έργο τους μοιάζει να προβάλλει ένα μέλλον όπου η σύνδεση του design με τη φύση και την τεχνολογία είναι συμμετρική, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στις αναδυόμενες ψηφιακές διαδικασίες, τα οικολογικά υλικά και τις παραδοσιακές τεχνικές.

FELTSCAPE

THÉOPHILE PEJU & SALVATORE CICERO (THÉOPHILE PEJU (ΓΑΛΛΙΑ), SALVATORE CICERO (ΙΤΑΛΙΑ)) - ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

 

Το Feltscape είναι ένα σύννεφο που αναπνέει και συγκρατεί τον θόρυβο, κατασκευασμένο από τσόχα και θερμοπλαστικό, το οποίο εξατομικεύει τις ακουστικές και φωτιστικές ιδιότητες των εσωτερικών χώρων. Το Feltscape είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής κατασκευαστικής διαδικασίας που συνδυάζει τεχνικές της υψηλής ραπτικής με ρομποτική παραγωγή πρόσθετων.

Οι Théophile Peju και Salvatore Cicero είναι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές που εδρεύουν στο Λονδίνο. Αποφοίτησαν από την σχολή Bartlett School of Architecture – UCL, όπου επιδόθηκαν στην έρευνα για σύνθετα υλικά κλωστοϋφαντουργίας. Η σχεδιαστική τους προσέγγιση, μέσα από την πρακτική εμπειρία, συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με πρωτοποριακές ρομποτικές τεχνολογίες παραγωγής.

 

FLASH PAK

YAOKUN WU - ΚΙΝΑ / ΕΔΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Το Flash Pak είναι μια έξυπνη συσκευή επιβίωσης, που μοιάζει με σωσίβιο, και οδηγεί τους σπουδαστές σε ασφαλές σημείο σε περίπτωση στιγμιαίας πλημμύρας, μέσω ενός απτικού συστήματος πλοήγησης με λυχνίες LED. Φουσκώνει και γίνεται αυτόνομη συσκευή επίπλευσης, αλλά μπορεί και να ενωθεί με άλλα Flash Paks, κρατώντας την ομάδα ενωμένη όπως μία λέμβος.

Ο Yaokun Wu είναι φοιτητής βιομηχανικού σχεδιασμού στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Νιώθει ευγνώμων για όλα όσα έχει και επιθυμία του είναι να χρησιμοποιείται το design για να βοηθάει όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη. Πιστεύει ότι το design βρίσκεται παντού, αλλά αξέχαστο θα μείνει μόνο αυτό που προσφέρει στους ανθρώπους θαλπωρή.

LICK

IRINA SAMOILOVA - ΡΩΣΙΑ

 

Το Lick είναι μία φορητή συσκευή καθαρισμού που θα βοηθήσει τους ανθρώπους οι οποίοι αδυνατούν να κάνουν μπάνιο. Η συσκευή έχει μία επιφάνεια καθαρισμού που μοιάζει με γλώσσα γάτας και προσομοιώνει τον τρόπο με το οποίο οι γάτες καθαρίζουν το σώμα τους από τις ακαθαρσίες.

Η Irina Samoilova είναι σχεδιάστρια προϊόντων και επίπλων. Είναι μεταπτυχιακή σπουδάστρια στην Ακαδημία Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών Stroganov της Μόσχας, με ειδικότητα στον σχεδιασμό επίπλων. Πριν ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο, μελετά προσεκτικά τις μορφές των ζώων και το πώς οι μορφές αυτές λειτουργούν ήδη στη φύση.

OPEN SOURCE COMMUNITIES

BELTOWER - (JOHN BRIAN KAMAU, JOYCE WAIRIMU GACHIRI, IAN GITHEGI KAMAU, ESTHER WANJIKU KAMAU ΚΑΙ ARVIN BOOKER KAMAU)

 

Η Open Source Communities είναι μια πρόταση για έναν αποτελεσματικό τρόπο σχεδιασμού κοινοτήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες, με βάση τη χρήση έξυπνων σχεδίων ανοιχτής πηγής. Οι σχεδιαστές προσπαθούν να δουν πώς μπορούν να τελειοποιηθούν τα σχέδια αυτά ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμα διασυνδεδεμένα σπίτια.

Η BellTower ιδρύθηκε το 2014, με όραμα τη χρήση συστημάτων ανοιχτής πηγής και τεχνολογιών για την επίλυση προβλημάτων. Συνεργάστηκαν δημιουργώντας μία ομάδα με δεξιότητες στη Διαχείριση Ρίσκου, την Πληροφορική, τον Σχεδιασμό, τη Διαχείριση Έργου, και την Στρατηγική, για να κατασκευάσουν ένα μοντέλο κοινότητας ανοιχτής πηγής που να καλύπτει προσωπικές, εταιρικές και βιομηχανικές ανάγκες.

PURSEWIT

AQSA AJMAL - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

 

Το Pursewit παρουσιάζει ένα κομψό, νέο σχέδιο που πολύ απλά σε προσκαλεί να ράψεις! Απλοποιώντας τη χρήση ραπτομηχανής για τα άτομα με προβλήματα όρασης, η λειτουργία της συσκευής είναι πιο διαισθητική και απτή, βελτιώνοντας την κουραστική διαδικασία του ραψίματος.

Η Aqsa Ajmal αποφοίτησε με πτυχίο Βιομηχανικού Σχεδιασμού από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας. Την καθοδηγεί η πίστη της στον σχεδιασμό ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων, που δημιουργεί συσχετισμούς ανάμεσα στις ιδέες και την πραγματικότητα. Μέσω της εργασίας και των πειραματισμών της με το design, προσδοκά στη βελτίωση των συνδέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους και τα προϊόντα.

Σύμφωνα με τον τεχνολόγο και κριτή των Βραβείων Σχεδιασμού Lexus 2020, John Maeda, «οι φετινοί φιναλίστ των Βραβείων Σχεδιασμού Lexus ασχολούνται με δύο βασικά θέματα: τη συνείδηση και το περιβάλλον, που έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς η τεχνολογική πρόοδος επιδρά στον κόσμο. Ως έργα σχεδιασμού, κάνουν κάτι παραπάνω από το να δώσουν πρακτικές απαντήσεις σε ερωτήματα, με καινοτόμο λογική και αιτιολογημένες απόψεις για τη μηχανική. Το να επιλέξουμε μία μικρή σειρά από αντιπροσωπευτικά έργα από την τεράστια λίστα συμμετοχών δεν ήταν απλή υπόθεση. Αλλά η συνεργασία με κριτές όπως οι Jeanne Gang και Paola Antonelli διευκολύνει την προσπάθεια, δεδομένων των σημαντικών γνώσεών τους για τα έργα σχεδιασμού που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων. Προσέφερα τη δική μου τεχνολογική και επιχειρηματική προοπτική, εξετάζοντας την κατασκευαστική και οικονομική βιωσιμότητα των έργων. Στο τέλος, πιστεύω ότι επιλέξαμε τα σωστά συναρπαστικά έργα, που εκπροσωπούν τα εγκεφαλικά και σωματικά θέματα που έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον μας».

Τον Ιανουάριο, οι έξι φιναλίστ ταξίδεψαν στην Νέα Υόρκη για μία μοναδική μαθησιακή εμπειρία, συμμετέχοντας σε διάλογο με τέσσερις διάσημους μέντορες: τους Joe Doucet, Bethan Gray, Philippe Malouin και Shohei Shigematsu, καθένας από τους οποίους προσέφερε τη δική του ιδιαίτερη σοφία και τεχνογνωσία. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στο INTERSECT BY LEXUS-NYC, τον μοναδικό lifestyle χώρο της Lexus.

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί αφετηρία μιας διαρκούς αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε φιναλίστ και μέντορες έως τη συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής στην Ιταλία, στα πλαίσια της Εβδομάδα Σχεδιασμού του Μιλάνο*. Στα πλαίσια αυτής της σημαντικής εβδομάδας για το παγκόσμιο σχεδιαστικό καλεντάρι, οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα πρωτότυπα έργα τους στον κόσμο, και ένα θα επιλεγεί από την έγκριτη κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Paola Antonelli, Jeanne Gang, John Maeda, και Simon Humphries, στη διάρκεια της Grand Prix εκδήλωσης του διαγωνισμού.