1. Discover Lexus
  2. Performance
  3. Pioneering spirits
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Η πρωτοποριακή τεχνολογία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενίοτε, για να βρεις πραγματικά μεγάλες ιδέες, πρέπει όχι μόνο να σκεφτείς "έξω από το κουτί", αλλά να πετάξεις το κουτί και να αρχίσεις από την αρχή. Αυτή ήταν η προσέγγιση του βιομηχανικού σχεδιαστή και τεχνολόγου Laurence Kemball-Cook, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να βρει μια εντελώς νέα δημιουργική λύση για το εντεινόμενο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Θέλοντας να βρει μια συμπληρωματική εναλλακτική στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, εντόπισε μια νέα προσέγγιση ταξιδεύοντας προς το Πανεπιστήμιο του Loughborough, όπου σπούδαζε Βιομηχανικό Σχέδιο και Τεχνολογία.

"Περνούσα από τον σταθμό τρένων της Victoria, από όπου περνούν 75 εκατομμύρια άτομα το χρόνο, και άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο της χρήσης της κινητικής ενέργειας που παράγουν οι άνθρωποι όταν περπατούν", αναφέρει. "Αντλώντας έμπνευση από την έρευνά μου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις αστικές υποδομές, σκέφτηκα να τιθασεύω την ενέργεια των κατοίκων της πόλης, μέσω των βημάτων τους."

Ο Kemball-Cook ίδρυσε την εταιρία Pavegen το 2009, και άρχισε να αναπτύσσει ένα έξυπνο νέο σύστημα πεζοδρόμησης. Χρησιμοποιεί το βάρος των βημάτων των πεζών για τη συμπίεση μιας σειράς από ηλεκτρομαγνητικές γεννήτριες, δημιουργώντας μια περιστροφική κίνηση η οποία παράγει μικρές ποσότητες ενέργειας που μπορούν να συλλεχθούν και να αποθηκευτούν σε μπαταρίες ή να χρησιμοποιηθούν τοπικά για την ηλεκτροδότηση εφαρμογών όπως φωτισμός, αισθητήρες και μετάδοση δεδομένων.

Αμέσως άρχισε να αναζητά ευκαιρίες για την προώθηση των έξυπνων δαπέδων του, και αρχικά αναγκάστηκε να καταφύγει σε ανορθόδοξες μεθόδους προσέλκυσης νέων πελατών.

"Για να εξασφαλίσουμε την πρώτη μας πώληση, τοποθετήσαμε πλακίδια Pavegen σε ένα εργοτάξιο χωρίς να πάρουμε άδεια, και χρησιμοποιήσαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πείσουμε τον εργολάβο να αγοράσει ένα σύστημα Pavegen", παραδέχεται. "Έκτοτε, έχουμε προσελκύσει μια διεθνή πελατειακή βάση, ένα δίκτυο διεθνών συνεργατών και μια κορυφαία ομάδα".

"ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΙΟΛΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΩΣ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ PAVEGEN", ΑΝΑΦΕΡΕΙ.

Laurence Kemball-Cook, βιομηχανικός σχεδιαστής και τεχνολόγος

Τα νέα για το σύστημα Pavegen μαθεύτηκαν σύντομα, και έως σήμερα, η ομάδα του Kemball-Cook έχει εγκαταστήσει πάνω από 200 μόνιμα και πειραματικά έργα σε 30 χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Dupont Circle στην πόλη της Ουάσινγκτον και διαφόρων τοποθεσιών στο κέντρο του Λονδίνου.

Καθώς αρκετές πόλεις και μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Nike, δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Pavegen, το μέλλον της κινητικής βιώσιμης ενέργειας μοιάζει λαμπρό.

Ο Kemball-Cook πιστεύει ότι το σύστημα έχει πολλές δυνατότητες σύνδεσης με άλλες πηγές ενέργειας, και χρήσης με μια σειρά από εφαρμογές, σε μεταφορές, σχολεία και εμπορικά κέντρα, για τη δημιουργία πιο έξυπνων, πιο αποδοτικών πόλεων που δραστηριοποιούνται ενεργά για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

"Επιλύοντας το θέμα της ενεργειακής κρίσης, θα απαλείψουμε μια βασική πρόκληση για τις τοπικές κοινότητες, ώστε να μείνει περισσότερη δημιουργικότητα και ενέργεια για την επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και η γοργή απώλεια βιοποικιλότητας", λέει. "Έχουμε μόνο έναν πλανήτη, και έτσι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των φυσικών πόρων από τους οποίους εξαρτόμαστε όλοι."

ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η καινοτομία και η αυθεντικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσέγγισης της Lexus. Η Lexus βρίσκεται πάντοτε πάνω και πέρα από τον ανταγωνισμό, δουλεύοντας πάντοτε στην αιχμή της νέας τεχνολογίας και συνεργαζόμενη με τους καλύτερους επιστήμονες και τεχνικούς στον κλάδο τους, αλλά και χάρη στο πραγματικό πάθος της εταιρείας για την εξεύρεση πρωτοποριακών λύσεων.