1. Discover Lexus
  2. “Time in design” hand-crafted beauty in the new Lexus LS
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ LEXUS

“ΤIME IN DESIGN”

Το LS - η διαχρονική ναυαρχίδα της Lexus στην κατηγορία sedan – είναι ένα μοντέλο που έγραψε ιστορία, καθώς κατάφερε να συνδυάσει τη σύγχρονη τεχνολογία με την αναγνωρισμένη Ιαπωνική χειροτεχνία και αισθητική.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν έντονα το παρών στο νέο LS, με το αμάξωμα και το εσωτερικό να αποτυπώνουν νέες τεχνοτροπίες και σχέδια προερχόμενα από αυτό το πάντρεμα τέχνης, χειροτεχνίας takumi και λειτουργικότητας - σήμα κατατεθέν της Lexus.

‘Μότο’ για την ομάδα εξέλιξης ήταν το “Time in Design” – εμπνευσμένο από έναν κλασικό Ιαπωνικό ορισμό της ομορφιάς που εξελίσσεται με το χρόνο και μέσα από τις αλλαγές του περιβάλλοντος.

Ο Chief Designer του LS, Toshio Asahi εξηγεί: «Θέλαμε να αποτυπώσουμε μία στιγμή στο χρόνο σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, προάγοντας την προηγμένη Ιαπωνική αισθητική σε ένα επίπεδο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Με γνώμονα αυτό, η ομάδα σχεδίασης επέλεξε το θέμα του σεληνόφωτος που καθρεπτίζεται πάνω στα κύματα, για να πετύχει την αρμονική σύνδεση εσωτερικού και εξωτερικού.»

Από το 2003, η Lexus βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση νέων εξωτερικών χρωματισμών, εστιάζοντας σε καινοτόμες τεχνολογίες βαφής που δημιουργούν ένα λαμπερό και στιλπνό αποτέλεσμα. Το νέο LS σηματοδοτεί την τελευταία εξέλιξη στον τομέα αυτό με το φινίρισμα Lunar Silver που ‘σβήνει’ τις γωνίες και καμπύλες του αμαξώματος με λαμπερές αντιθέσεις και βαθιές σκιές, προσδίδοντας ένταση και σασπένς στις λεπτομέρειες της σχεδίασης.

Το Lunar Silver αλλάζει χρωματικό τόνο ανάλογα με τη γωνία πρόσπτωσης του φωτός και την ώρα της ημέρας, δείχνοντας τελείως διαφορετικό κάτω από το δυνατό μεσημεριάτικο ήλιο συγκριτικά με το απαλό φως του δειλινού. Η εντύπωση αυτή ενισχύεται όταν το LS είναι σε κίνηση, με τα τοπία που αφήνει πίσω του το αυτοκίνητο να καθρεπτίζονται στις λείες, πολυτελείς επιφάνειες του αμαξώματος.

Το εν λόγω φινίρισμα σηματοδοτεί μία νέα εξέλιξη στην τεχνολογία βαφής sonic. Η στάνταρ βαφή έχει συνήθως πάχος από 13 μέχρι 14 microns, αλλά οι προηγούμενες sonic αποχρώσεις της Lexus μείωσαν αυτό το πάχος σε περίπου 4. Με το Lunar Silver, η τεχνική αυτή αλλάζει επίπεδο και η βαφή συμπιέζεται πλέον σε 2 μόλις microns. Έτσι, οι αλουμινένιες νιφάδες που σε άλλη περίπτωση θα αιωρούνταν τυχαία στη βαφή συμπιέζονται σε μία ομοιόμορφη δομή που τονίζει τη λάμψη και ανακλαστικότητά τους.

Ασφαλώς αυτό το πολύ λεπτό φιλμ δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό από μόνο του. Χρειάζεται μεγάλη μαεστρία στην εφαρμογή του, ενώ είναι ευαίσθητο στα χαρακτηριστικά της βασικής βαφής και του στρώματος ασταριού πάνω στα οποία εφαρμόζεται, γι’ αυτό η Lexus έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την υφή και αυτών των στρωμάτων. Για το σκοπό αυτό, οι μηχανικοί βαφής συνεργάστηκαν στενά με την ομάδα παραγωγής, και με συνεχείς βελτιώσεις στις λεπτομέρειες πέτυχαν τελικά το επιθυμητό ατόφιο ασημί φινίρισμα που θυμίζει καθρέπτη.

Η φιλοσοφία “Time in Design” έχει επηρεάσει και τις επενδύσεις εσωτερικού, που είναι ασορτί με το Lunar Silver. Ο διάκοσμος Nishijin και Haku στις πόρτες βασίζεται στις εντυπωσιακές τεχνικές κοπής κρυστάλλων και τα χειροποίητα ένθετα Kiriko που κοσμούσαν τις προηγούμενες LS, παραπέμποντας στην κλασική Ιαπωνική χειροτεχνία.

Το Nishijin θυμίζει τον ασημένιο δρόμο του φεγγαριού πάνω στη θάλασσα μια νύχτα με πανσέληνο. Δημιουργείται με την ίδια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιούσαν παλιά για τα υφάσματα που προορίζονταν για τους Ιάπωνες ευγενείς: λεπτές μεταλλικές κλωστές τοποθετούνται στο χαρτί washi και κόβονται σε λεπτές λωρίδες για τη δημιουργία ενός νήματος. Για το LS, οι κλωστές πλέκονται σε μία σύνθεση ζακάρ μοτίβου με τρισδιάστατη εντύπωση σε τόνους ασημί, γκρι και μαύρου.

Αυτό συνδυάζεται όμορφα με ένα πάνελ Haku γύρω από τη λαβή της πόρτας. Η ιστορία του Haku – στα Ιαπωνικά “μεταλλικό φύλλο” – ξεκίνησε πριν από 400 χρόνια, μία πολύ απαιτητική διαδικασία στην οποία ένα κομμάτι μετάλλου σφυρηλατείται μέχρι να γίνει εξαιρετικά λεπτό έλασμα πάχους μερικών micron. Αυτό στη συνέχεια τοποθετείται πάνω στο πάνελ διαμορφώνοντας ένα φινίρισμα με ελκυστική υφή.

Η νέα σειρά LS λανσάρει επίσης ένα νέο διάκοσμο με φινίρισμα Laser Cut Special Ash Open Pore. Αυτό προέρχεται από φυσικό ξύλο, βαμμένο μαύρο για να αναδεικνύονται τα πλούσια ‘νερά’ του. Στη συνέχεια, υιοθετείται μία διαδικασία κοπής ακριβείας με λέιζερ που αποκαλύπτει λαμπερές λεπτομέρειες από ένα στρώμα μετάλλου κάτω από το ξύλο, με την εφαρμογή μια τεχνικής που ανέπτυξαν δεξιοτέχνες κατασκευαστές ιαπωνικών μουσικών οργάνων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.lexus.eu/car-models/ls/